Päre: Hausjärvi Beat

Image

Nimekkäistä kansanmuusikoista koostuva Päre pitää kuulijan otteessaan Hausjärvi Beat –levyllään.Itseäni vanhana säkkipilli-fanina viehättää erityisesti se, että osa solistisesta päävastuusta lepää säkkipillistin, tässä tapauksessa Petri Praudan harteilla. Hyvin hänen hartiat sen kestävätkin. Praudan instrumentin on rakentanut Yrjänä Ermala.

Hausjärvi Beat –levyllä Päreessä soittavat Praudan ohella Piia Kleemola (viulut, kanteleet), Oskari Lehtonen (lyömäsoittimet), Jarmo Romppanen (mandola) ja Tapani Varis (munniharppu, huilut).
Varsin monipuolinen soittimisto siis, ja sen avulla yhtye onkin onnistunut luomaan komean soundimaailman, joka tuo ajoittain mieleeni jopa Gjallarhorn-yhtyeen musiikin. Tästä on kiittäminen myös levyn äänittänyttä ja miksannutta Samuli Volantoa.

Päre soittaa levyllä suomalaisia, karjalaisia ja suomenruotsalaisia kansansävelmiä. Kokonaisuudesta oma korvani poimi parhaiten Gammal Vals Från Lappträsk/Långdansin, eteeriseksi kasvavan Trepatskan sekä Laulu-sikermän. Jälkimmäinen on ihan ehtaa folkrockia akustisesti toteutettuna.

Kaikki kappaleet ovat trad., eikä omia originaaleja kuulla. Se voisikin olla seuraava etappi. Kaiken kaikkiaan soinnillisesti rikas ja hyvin tehty debyytti Päreeltä.

Päre: Hausjärvi Beat (2016, Zebo Records)