Nayteikkuna

Pope: ”Welcome to the world you little genius”

Kielipelaajille paljastettakoon heti kärkeen, että ”Pope” ei viittaakaan nyt välttämättä Vatikaanin suuntaan, vaan ennemminkin vedenpinnan alle. Pope on nimittäin kiiski englanniksi, ja Pope-yhtye taas yhtä kuin Sakari Kiiski – Suomen Ritchie Blackmoreksikin kehuttu kitaristi 1980–1990-lukujen hardrock-pumppu Royal Trampsin riveistä.

Lahtelainen Royal Tramps ehti kiertää kotimaan ulkopuolellakin muun muassa Deep Purplen lämppärinä, mutta huomautettakoon, että tällä levyllä sankaritiluttelut ovat tarkoituksellisen vähissä. Kovan rokin perintö kuuluu ehkä enää orgaanisen mureassa kitarasärössä – musa itsessään on jo jotain muuta.

Popen aiemmalla, viime vuosikymmenellä ilmestyneellä levyllä kuultiin suoraa rokkimusaa laulun kera, mutta Kiiskin pitkä ura miksaajana ja teatteriproggisten äänisuunnittelijana näyttää nyt iskeneen leimansa myös miehen levytuotantoon.

Pexi Parviaisen rumpukompin päällä rullaava albumin nimibiisi ”Welcome to the world you little genius” on levyn harvoja laulukappaleita. Se tuntuu ylistävän herkällä tekstillään pikkuihmisestä uhkuvaa vilpittömyyttä ja voimaa – ja elämää ylipäätään. Laulajana on Jani Mahkonen, kuten levyn toisellakin laulubiisillä ”Someday”, jossa päästään samalla vähän metalliriffittelyn makuun – kenties ainoan kerran koko levyllä.

Monet albumin instrumentaalikappaleista kelluvat tilassa ja tunnelmissa tyystin ilman rumpukomppia. Vastapainoksi tarjoutuu tilaisuus maistella mehukkaita slide-liukuja sekä ihailla taiturointia delaylla ja volyymipedaalilla.

Laulun ja rumpujen tavoin myös Pille Peltosen muheva basso on levyllä pienemmässä roolissa, eikä kosketinsoittajaakaan kaivata Kiisken maalaillessa maisemat näkyviksi lukuisilla sähköisillä ja akustisilla kitaroillaan äänisuunnittelijan ottein. Pienellä porukalla toteutetulla cd:llä maestro itse vastaa sävellyksien ja kitaroinnin lisäksi paljosta muustakin, kuten sampleista, äänityksestä ja miksauksesta.

Vaikka raidoille mahtuu rippunen rähinääkin, levyn yleisvaikutelma on tyyni ja seesteinen. Musiikillisia vaikutteita voi kuvitella imeytyneen niin monesta suunnasta, että lajityyppiä ei kuuntelijana arvaisi lähteä määrittämään. Kansainvälinen cd-tietokanta ilmoittaa lajiksi ”Indie rock”. Olkoon niin.

”Welcome to the world you little genius” -albumin sointimaailma on paikoin hyvinkin mieltä kiinnittävä – niin myös värikylläinen kansi, josta voi erottaa ”nuoren neron” valomiekan varressa. Lieneekö maestron omaa jälkikasvua?

POPE__album-teaser from Loma Graphics on Vimeo.

Pope: ”Welcome to the world you little genius” (Cosmic Feedback International, 2017)

02.02.2018
|
Tommi Saarela
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy