Nayteikkuna

Salomo – Kultainen Lanka

Salomon toinen pitkäsoitto tarjoaa aurinkoista reggaeta keskelle synkkää pohjolan talvea. ''Seiska'' -nimisenä rap-artistina uransa aloittanut Salomo julkaisi debyyttialbuminsa tässä genressä vuonna 2011 ja Kultainen Lanka -albuminsa myötä Salomo tähtää kohti lopullista läpimurtoa reggae-artistina.

Lyriikoiden keskiössä kulkee humaaniuden viesti, joka verhoillaan välillä syvällisempien, ja toisinaan arkisempien teemojen äärelle. Siinä ei taistella babylonia vastaan, vaan enemmänkin hyväksytään sen preesens ja tarjotaan voimaa sen kanssa elämiseen. Ainoan poikkeuksen yleiseen teeman tekee Rumpu Soi -kappale, joka huolettomamman sanomansa lisäksi profiloituu albumin oudoksi linnuksi myös ska-tahtiensa vuoksi, kun muissa kappaleissa liikutaan reggaen astetta laiskemmassa rytmissä.

Artisti itse vastaa pääosin levyn tuotannosta ja Salomon tausta klassisesta musiikista tulee positiivisessa valossa esiin kappaleiden sovituksissa. Musiikissa hyödynnetään sen tyylille eksoottisempiakin instrumentteja, kuten huilua, haitaria ja selloa, mutta valitettavasti ne on miksattu - levyn avaavan nimikkokappaleen selloa lukuun ottamatta - liiaksi taustalle, jossa ne sekoittuvat muiden instrumenttien massaan. Levyn miksauksessa käytetty ylisamettinen ote jättää muutenkin soundista hieman liian taustamusiikkimaisen vaikutelman, johon jää kaipaamaan pientä pintapuolista rosoisuutta.

Kultainen Lanka ei ole huono albumi, mutta se ei myöskään lunasta potentiaaliaan. Siitä välittyy väkisinkin liian tasapaksu vaikutelma hyvin toteutetusta kokonaisuudesta vailla hieman persoonallisempaa käden jälkeä. Se sopeutuu sulavasti taustalle, mutta valitettavasti sinne se myös jää. 

Salomo – Kultainen Lanka
Eclipse Music, 2014

18.02.2014
|
Ville Kautonen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy