Nayteikkuna

Tero Hyväluoma: Junkyard Ball

Avauskappale ”Punaturkki Breakdown” kulkee nopeiden 16-osanuottien tahdissa ja polveilee niiden luoman perussykkeen sekä tempoiltaan vapaiden hengähdysten välillä. Kappale antaa myös kuvaa koko levyn sisällöstä, joka on lähinnä kansanmusiikkihenkistä instrumentaalifuusiota. Välillä kuulee vaikutteita jazzin puolelta, siellä täällä mennään progeen päin, mutta kansanmusiikki on levyn ytimessä.

Tero Hyväluoman (etupäässä viulu) lisäksi äänessä ovat loput hänen Frost V-yhtyeestään: Harri Kuusijärvi (haitari), Matias Tyni (piano, harmoni), Vesa Ojaniemi (kontrabasso) ja Niko Votkin (rummut). Bändi soittaa yhtä taitavasti kuin Hyväluoma ja myös mukavan nyanssirikkaasti.
Vierailijoina kuullaan mm. kansanmusiikkiyhtye Friggin jäseniä. Levyn ainoalla lauluraidalla (trad.-sävellys ”Läksin minä kesäyönä”)  pääosassa ovat Aili Järvelä, Maija Kauhanen ja Tero Pajunen.

Omasta mielestäni levyn ehdottomia valtteja ovat moni-ilmeiset sovitukset, bändisoiton hyvä kemia sekä vakuuttava solistinen työskentely. Myös sävellyksiinsä Hyväluoma on löytänyt mukavasti monipuolisuutta; parhaiten mieleen jää nimikappale vastustamattoman jylhällä riffillään.

Tero Hyväluoma on loistava ja monipuolinen viulisti. Myös muut palaset ovat kohdallaan, mutta ehkäpä sellainen sävellyksellinen täysosuma kuitenkin vielä antaa odottaa itseään. Sitä odotellessa ”Junkyard Ball” saa kyllä pyöriä levysoittimessa…


Tero Hyväluoma: Junkyard Ball
(2013, Lusti Music and Arts Oy)

03.04.2014
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy