Walter Trout & His Band: Luther’s Blues

Image

Kauan sitten ostin vinyylien tarjouslaarista Walter Troutin albumin tietämättä, kuka mies on. Bluesia näytti olevan. Levy osoittautui mainioksi löydöksi ja vasta sittemmin selvisi miehen siihenastisia vaiheita Bluesbreakersissa ja Canned Heatissa.

Sittemmin Troutin soololevyjä on tullut tutkituksi aika ajoin. Nyt käsillä on tribuuttilevy edesmenneelle bluesmiehelle Luther Allisonille [1939-1997].
Trout esittää tukun Allisonin kappaleita, muttei tavoittele kopiota tämän kitaratyylistä tai –soundista vaan vetää omalla revittelevällä otteellaan. Ja revittelyä todella piisaa. Allisonillakin oli tapana esittää biisejään pitkinä versioina, mutta suvantokohtia väliin sijoittaen, kun taas Trout pauhaa pitkiä sooloja biisistä toiseen.
Trout on itse tuottanut levyn ja tuntuu vetäneen fiiliksellä purkkiin ensimmäiset tai toiset otot. Ja bluesissahan ei ole tapana korjailla levyille pieniä yksityiskohtia, vaan annetaan virran viedä.
Albumilla on yksi nopea, muutama hidas ja useita keskitempoisia kappaleita ja yhden soolon loppuessa seuraava alkaa varsin pian. Reilu tunti tätä menoa on iso annos, varsinkin kun vielä Allisonin laulujen aiheet usein kertovat karuista kohtaloista.
Julkaisusta on olemassa tupla-LP, jonka kuuntelulla hommaa voi ottaa pienempinä paloina. Troutin soitto ja laulu ovat toki erittäin väkeviä, ehtaa tavaraa intensiivisen kitarabluesin ystäville.
Lisäksi tämä on hyvä muistutus tutkia Luther Allisonin itsensä levytyksiä. Miehen tekemisiä taltioitiin useilta keikoilta ja näistä löytyy jämäköitä julkaisuja.

Walter Trout & His Band: Luther’s Blues
(Provogue Records)