AKG C314 – kaksi kalvoa, neljä suuntakuviota

Image

Image

 

 

Viime viikolla pidetyillä Frankfurtin Prolight & Sound -messuilla yleisölle esitelty C314 on äänityskäyttöön tarkoitettu kondensaattorimikrofoni, joka kaksikalvoisen rakenteensa ansiosta tarjoaa neljä eri suuntakuviota. Perushertan vaihtoehtona on vieläkin tiukempi superhertta, eteen ja taakse yhtälailla aukeava kahdeksikko sekä kaikkiin suuntiin kuunteleva pallokuvio. 

 

Uudet mallit eivät useinkaan synny tyhjästä. Niinpä myös C314:n taustalta löytyy historia, johon se luontevasti ankkuroituu.
Uutukaisen varsinainen kantamalli on AKG:n todellinen klassikko, vaihdettavin suuntakuvioin toteutettu C414. Se lanseerattiin 1971 ja oikeastaan juuret juontavat vieläkin kauemmas aina C12-malliin asti.
Vuosikymmenten kuluessa ”partakoneeksi” nimetty C414 on käynyt läpi useita uudistuksia, ja 2008 sen rinnalle tuotiin edullisempaan hintaluokkaan sijoittuva C214, jonka suuntakuvio on kiinteästi hertta.

 

Image


Nyt messuilla esitelty C314 sijoittuu näiden kahden mallin väliin sekä ominaisuuksiltaan että hinnaltaan. Uutukainen onkin valmistajan mukaan suunnattu sekä koti- että ammattistudioiden tarpeisiin, ja tarjoaa neutraaliksi luonnehditun soundinsa ohessa mm. hintaluokkansa alhaisimman itseiskohinan ja laajimman dynamiikka-alueen.

AKG käyttää C314-mikrofonissa samaa kullattua kalvoa kuin C414 XLS -mallissa. Itse mikrofonikapseli koostuu kahdesta tällaisesta, tarkoin toisiinsa sovitetusta kalvosta, minkä ansiosta C314:n eri suuntakuvoiden luvataan toteutuvan tarkasti.

 

Image

Runkoäänten vaimennus on hoidettu kiinnittämällä kapseli mikrofonin metallirunkoon joustoripustuksella. Kaksinkertainen metalliverkko kapselin ympärillä taas huolehtii RF-suojauksesta samalla kun se vaimentaa ei-toivottuja ilmavirtauksia mikrofonin kalvoille. Perustason suojaus hoituu siten mikrofonin omalla rakenteella, ja ulkokäyttöä varten pakettiin kuuluu lisäksi erillinen tuulisuoja.

 

Image

Käytön helpottamiseksi mikrofonin kyljessä on oma led-merkkivalonsa, joka ilmaisee liiallisesta äänenpaineesta aiheutuvan yliohjauksen. Ajatuksena on, että jo mikrofonia paikoilleen laitettaessa visuaalinen viesti kertoo epäsopivasta sijoituspaikasta ja tilannetta on helppo korjata saman tien mikrofonia uudelleen asemoimalla. Kovin usein ei tähän pitäisi tarvetta kuitenkaan olla, sillä kapselille luvataan äänenpaineen kestoa aina 155 desibeliin (SPL) asti.

Kapselin ja mikrofonin oman etuvahvistimen välistä signaalia voi tarvittaessa vaimentaa 20 dB:n verran kytkinvalinnalla, ja vastakkaiseen kylkeen taas on sijoitettu oma kytkimensä bassoleikkurille, jonka nimellinen rajataajuus on 100 Hz ja vaimennuksen jyrkkyys 12 dB oktaavia kohden. 

AKG C314 toimitetaan jämäkässä kuljetuskotelossa ja varusvalikoimaan kuuluu em. tuulisuojan lisäksi myös sekä kiintoadapteri että joustoripustus mikrofonin telineeseen kiinnittämistä varten.

Lisätiedot: Studiotec Pro Audio