Boss NS-1X – kohinasalpa eri soittimille

Image

Bossin uudessa pedaalissa käytetään valmistajan kehittämää MDP (Multi-Dimensional Processing) -teknologiaa, jonka luvataan poistavan kohinan vaikuttamatta lainkaan soittotuntumaan. Pedaali on tarkoitettu kitaroille ja bassoille sekä kaikenlaisille elektronisille soittimille.


Boss NS-1X:n mode-säätimellä valitaan kolmen kohinanestotilan kesken. Reduction on luonteelta loiva, ja se toimii useimpien soittimien, mikkityyppien ja soittotyylien kanssa. Nuottien kestoa kuvaillaan tässä tilassa luonnolliseksi.
Gate puolestaan toimii parhaiten isojen särötyyppien kanssa, sillä se hiljentää äänen välittömästi, kun signaalia ei ole. Tässä tilassa soittotuntumaa kuvaillaan salamannopeaksi ja sopivaksi nimenomaan tiukkoihin riffeihin sekä sweeping- ja tapping-tekniikkaan.
Kolmas tila eli mute puolestaan muuttaa jalkakytkimellä aktivoitavan bypass-tilan mykistystilaksi. Kun jalkakytkin on off-tilassa, pedaali toimii joko reduction- tai gate-tilassa.

Image

Lisäksi Boss NS-1X on varustettu damp-, threshold- ja decay-säätimillä.
Näistä ensimmäisellä säädetään kohinanpoiston maksimaalista tilaa kevyemmästä vahvempaan.
Threshold-säätimellä puolestaan määritellään kynnystaso, jossa efekti alkaa vaikuttaa. Kun NS-1X on reduction-tilassa, säädintä tulisi vääntää myötäpäivään, kunnes kohina häviää. Gate-tilassa taas suositellaan aloitettavan säätäminen maksimiasetuksesta vastapäivään, kunnes soiton atakki tuntuu luonnolliselta.
Kolmas säädin, decay, taas määrittelee sen, milloin valittu moodi saavuttaa maksimaalisen kohinaneston. Tässä tapauksessa säätäminen neuvotaan aloittamaan alkupäästä. Reduction-mittari puolestaan näyttää kohinan vaimennuksen kulloisenkin tason.

NS-1X on varustettu tulo- ja lähtöjakkien lisäksi efektiluupilla (send, return), johon säröt ja muut kohinaa aiheuttavat pedaalit ssuositellaan kytkettäviksi. Näin toimittaessa porttia ohjaava piiri saa kaikissa tilanteissa soittimen signaalin mahdollisimman alkuperäisenä ja puhtaana. Tämä helpottaa alkuperäisen signaalin ja pedaaleissa syntyvän kohinan tunnistamista ja jälkimmäisen vaimentamista varsinaiseen sointiin kajoamatta.

Image


Lisäksi on liitäntä yhdeksän voltin verkkoadapterille (suositellaan valmistajan PSA-sarjaa) sekä lähtö virranjaolle. Pedaali toimii myös paristolla, ja virrankulutukseksi ilmoitetaan 60 milliampeeria.

Boss NS-1X:n AD-muunnos on 24-bittinen, DA-muunnos 32-bittinen, ja näytetaajuus 48 kilohertsiä.

Lisätiedot: Roland Suomi