Friedman IR-X – putkietuaste ulottuu moneen

Image

Vahvistinvalmistaja Friedman on julkistanut kaksikanavaisen putkietuasteen, joka on suunniteltu korvaamaan vahvistin keikka- ja studiotilanteissa. Lisäksi sitä voidaan käyttää etuasteena kitaravahvistimelle kytkemällä se efektiluupin return-tuloon tai sitten erilliseen päätevahvistin- ja kaiutinkaappiyhdistelmään.

 

Linjasoittoa PA- tai äänityslaitteistoon suoraan kytkeydyttäessä voi soundille antaa loppusilauksen DSP-prosessorilla, joka jäljittelee niin päätevahvistimen kuin kaiutinkaapinkin vaikutuksia IR-vasteiden pohjalta.
Friedmanin IR-X-editoriapplikaatiolla näitä mallinnoksia pääsee myös muokkaamaan valmistajan mukaan syvällisesti.

Image

Analogisena etuasteena Friedman IR-X on toteutettu kahdella kanavakohtaisella 12AX7-putkella, joiden todetaan toimivan korkealla jännitteellä.

Image


Kanava yksi ulottuu soinniltaan puhtaasta rupiseen, kun taas kakkoskanavalla yltää isompiin särökerroksiin. Molemmille kanaville on itsenäinen gain-säätö, kolmialueinen ekvalisaattori (treble, middle, bass), kolmiasentoinen Cab/IR-valitsin sekä volume, joka toimii master-säätimenä silloin, kun boost-toiminto ei ole päällä.
Lisäksi ykköskanavassa on kolmiasentoinen bright-kytkin, ja toisessa kanavaassa kaksiasentoinen tight-kytkin, jossa vaihtoehtoina on täyteläinen tai perkussiivisempi sointi.

Friedman IR-X:n kanavakohtaiset jalkakytkimet mahdollistavat paitsi perustehtävänsä eli kanavan aktivoimisen lyhyellä painalluksella.
Pidemmällä painalluksella ykköskanavan jalkakytkin asettaa balansoidun IR-lähdön ohitustilaan, ja kakkoskanavan kytkin tekee saman efektiluupille.
Kolmas jalkakytkin (boost) taas aktivoi volumenoston ja ohittaa kanavan volume-säätimen. Boost-tilan voimakkuuden ja särömäärän voi asettaa pedaalin sivussa olevilla pikkusäätimillä. Pidemmällä polkaisulla taas voidaan tallentaa kulloiset asetukset aktiiviselle midi-preset numerolle.

 

Image

Friedman IR-X:n varustukseen kuuluu yhden tulojakin lisäksi efektiluuppi (send, return), balansoitu linjalähtö (plugi) sekä kuulokelähtö ja midi-tulo.
Lisäksi on usb-liitäntä softapäivityksiä ja pedaalin tukisoftassa tapahtuvaa ohjelmointia varten, samoin kuin liitäntä virtalähteelle.

Lisätiedot: Musamaailma