Genelec 4420 Smart IP – verkkokaiuttimien mallisto kasvaa

Genelec esitteli ISE-messuilla jo toisen suoraan IP-verkkoon kytkettävän, julkisten tilojen äänentoistojärjestelmiin tarkoitetun aktiivikaiuttimensa.
Tiedotteessa luvataan myös jatkoa malliston laajentamiselle.


Viime syksynä uutisoidun Genelec 4430:n rinnalle julkaistu 4420 on yhtä pykälää pienempi kaksitiekaiutin, joka sisarmallinsa tavoin liitetään IP-verkkoon yhdellä CAT-standardikaapelilla.
Sekä 4420 että 4430 toistavat IP-verkon Dante-, AES67- ja ST2110-30-audioformaatteja, ja ottavat myös tarvitsemansa käyttösähkön IP-verkosta (PoE/PoE+ Power-over-Ethernet).

 

 

Molemmissa malleissa käytetään Genelecin kehittämää Smart IP -teknologiaa, jonka avulla järjestelmäsuunnittelijat pystyvät verkon kautta konfiguroimaan miltei rajattoman määrän huoneita, alueita, kaiuttimia ja audiokanavia.
Ohjelmiston avulla voidaan myös tunnistaa verkkoon liitettyjä laitteita, tehdä akustisen vasteen kalibrointi sekä organisoida ja valvoa järjestelmää. Näin Smart IP -kaiuttimet soveltuvat monimutkaisiin ja akustiikaltaan vaikeisiin asennuskohteisiin.

Smart IP Manager -ohjelmiston ohjelmointirajapinta (API) mahdollistaa kaiuttimien ohjauksen ja hallinnan kolmannen osapuolen laitteiden tai ohjelmistojen, esimerkiksi kotiautomaatiojärjestelmien kautta.

Smart IP -teknologia tukee pakkaamatonta, pienellä tiedonsiirtoviiveellä striimattavaa äänisignaalia ja kaiuttimien synkronointia alle mikrosekunnin tarkkuudella.
Kaiuttimeen voidaan kytkeä samanaikaisesti IP-audiosignaali sekä analoginen audiosignaali. Analogista signaalitietä voidaan käyttää myös varajärjestelmänä.
Striimausta voi ohjata Dante Controller- ja Dante Domain Manager -ohjelmistoilla, joilla voidaan hallita myös analogista, symmetristä audiosignaalia.

Genelec 4420:n toistoalue on 55 Hz – 39 kHz (-6 dB).
Kaiutinelementit ovat neljän tuuman bassoelementti ja 3⁄4 tuuman metallikalotti-diskantti, ja niitä syötetään kahdella nimellisteholtaan 50-wattisella D-luokan vahvistimella.
Maksimiäänenpaine on 100 dB.


Valmistajan tiedotteen mukaan kaikki Genelecin kaiuttimet suunnitellaan ja valmistetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Esimerkkeinä mainitaan kierrätysalumiinin käyttö kaiutinkoteloissa, pieni virrankulutus, luotettavuus, huollettavuus ja pitkä käyttöikä, joiden kerrotaan samalla tuottavan myös säästöjä järjestelmien asentajille ja käyttäjille.
Saatavilla olevat värit kattavat mustan ja valkoisen lisäksi RAL-värikartan 120 sävyä. Lisävarusteena on saatavissa monipuolinen valikoima kiinnikkeitä ja telineitä, joilla kaiuttimet voidaan sijoittaa lattialle tai asentaa seinäään, laipioon tai vaikkapa trussirunkoon.


Lisätiedot: Genelec

13.03.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy