Gibson Falcon 5 & Falcon 20 – historiaa uusilla ominaisuuksilla

Image

Kitarajätti Gibson on julkistanut kaksi vahvistinta, jotka paitsi juhlistavat merkin historiaa, myös tarjoavat hyödyllisiä ominaisuuksia nykykäyttäjän näkökulmasta.

Erittäin kokeneen Randall Smithin yhdessä Mesa/Boogien väen kanssa suunnittelemat uudet Falcon-kombot on varustettu Jensenin Blackbird 40 Alnico -kaiuttimilla, jousikaiulla sekä isomman kombon tapauksessa myös putkitremololla. 
Soundia puolestaan kuvaillaan harmonisesti rikkaaksi ja erinomaisesti kosketukseen reagoivaksi. 

Gibson Falcon 5 on A-luokan katodibiasoitu pikkukombo. Se toimii kolmella 12AX7-etuasteputkella sekä yhdellä 6V6-pääteputkella (vaihtoehtoisesti voi käyttää 6L6-putkea, joka tuottaa hieman enemmän tehoa). 

Image

Tulojakkeja on kaksi (normal, low), ja säätimiä kolme: volume, tone sekä reverb. 
Full/low-kytkimellä taas voi laskea päätetehon noin seitsemästä watista kolmeen wattiin. 

Image

Tässä mallissa Jensenin kaiutin on 10-tuumainen, ja kaiutinlähtöjä on kolme (2 x 4 ohmia, 1 x 8 ohmia). 
Lisäksi on kaiutinlähdöstä haarautuva ja teholtaan alennettu monitor-lähtö. 
Myös standby- ja power-kytkimet kuuluvat varustukseen.

 

Falcon 20 -mallissa puolestaan on neljä 12AX7-putkea, ja pääteosastolla kaksi 6V6-putkea, jotka voi tässäkin tapauksessa vaihtaa 6L6-putkiin.

Tulojakkeja on niin ikään kaksi (normal, low), mutta säätimiä hieman enemmän, sillä volume-, tone- ja reverb-hanikoiden lisäksi vahvistimessa on depth- ja frequency-säädöt tremolon operoimiseen. 

Image

Säädinpaneelissa on myös liitäntä jalkakytkimelle, jolla voi kytkeä kaiun ja tremolon päälle tai pois. Lisäksi on kolmiasentoinen kytkin päätetehon valintaan (full: 12 wattia, half: viisi wattia, low: yksi watti).

Falcon 20 -kombossa on 12-tuumainen Jensenin kaiutin, ja pienemmän version tapaan kaiutinlähtöjä on kolme (2 x 4 ohmia, 1 x 8 ohmia). 
Samoin on teholtaan alennettu monitor-lähtö. 

Image

Gibson Falcon -kombojen kotelot on rakennettu Baltian koivusta, ja päällystetty kermanvärisellä vinyylikankaalla. Tyylikkyyttä lisää periodityylinen kantokahva. 

 

Oman mielenkiintoisen vaihtoehdon sarjaan tuo Gibson Dual Falcon 2 x 10, kaksikanavainen ja kahdella kymppituumaisella Jensenillä varustettu malli. 

Image

 

Myös Dual-mallissa käytetään 6L6-pääteputkia ja yksikanavaisten Falconeiden tapaan niiden tilalle voi asentaa 6V6-pääteputket. Nimellisteho on jälleen porrastettavissa ja vaihtoehdot ovat 15, 6 tai 2 wattia. 

Vahvistimien fyysiset mitat ja painot ovat seuraavanlaiset:

• 40,96 x 40,64 x 22,54 senttimetriä / 11,79 kilogrammaa (Falcon 5)

• 44,45 x 50,8 x 22,54 senttimetriä / 14,06 kilogrammaa (Falcon 20) 

• 48,26 x 55,24 x 22,54 senttimetriä / 17,89 kilogrammaa (Dual Falcon 2 x 10) 

 

Lisätiedot: Gibson