Nayteikkuna

Hartke LX8500 - ison keikan nuppi

Hartke LX8500 bassonuppia kuvaillaan kompaktiksi, mutta silti päteväksi valinnaksi isoille keikoille.


Hartke LX8500 tarjoaa 800 watin verran jatkuvaa tehoa 4 ohmin kuormalla. Etuasteen kytkentä sisältää yhden 12AX7-putken, ja soundia kuvataan rikkaan lämpimäksi.

Hartke LX8500 tarjoaa heti tulojakin jälkeen drive-säätimen, jolla voidaan annostella signaaliin itsenäisen särökytkennän tuottaamaa säröä. Särön voi kytkeä päälle ja pois päältä takalaidan jakkiin liitettävällä jalkakytkimellä.

Compressor-hanikka puolestaan toimii kompressorin kynnysarvon säätimenä, ja määrittää näin kompression voimallisuutta ja soundin dynamiikka-aluetta.


Hartke LX8500:n gain-säädöllä asetellaan signaalitaso putkietuasteelle – ja samalla myös viritysmittarin lähtöön, sekä efektiluupille ja DI-lähtöön. Säädinrivistön alkupäässä on myös mute-painike, jolla kaikki lähdöt saadaan mykistettyä.

Hartke LX8500 poikkeaa valmistajan sanojen mukaan monista muista bassovahvistimista siinä, että sen ekvalisaattori ei varsinaisesti ole perinteistä neutraalia tai suoraa vastetta lainkaan. Sen sijaan taajuusvaste on jo valmiiksi viritetty bassolle edulliseksi ja tuota vastetta eli soundia voi sitten ekvalisaattorilla muovailla suuntaan jos toiseenkin.

Brite-painikkeella saa aktivoitua instrumentin korkeita taajuuksia tehostavan kiinteän ekvalisoinnin. Etulaidan painonapin sijaan tämäkin komento käy päinsä takalaidan jakkiin liitettävällä jalkakytkimellä.

Säätimin varusteltu passiivinen ekvalisaattori on kolmialueinen ja se käsittää ensinnäkin bass-säädön, jonka nimellinen vaikutustaajuus on 80 hertsin kohdalla. Keskialueella muokkaus hoidetaan kahdella säätimellä, jotka ovat toiminnallinen pari. Shape vaikuttaa suotimen vaimennusvoimakkuuteen kun taas frequency-säädin määrittää taajuuden jolla kyseinen suodin vaimentaa. Keskialueelle skuupattavan montun voi kohdistaa 200–800 hertsin välillä. Treble-säätimen nimellinen vaikutustaajuus on puolestaan 6 kilohertsin kohdalla.

Säätimistöä voi kutsua interaktiiviseksi, sillä bassosäätimellä muokattu signaali syötetään eteenpäin keskialueen suotimelle, jonka kautta se johdetaan edellen sitten treble-säätimelle. Näin edellinen tehty muokkaus vaikuttaa seuraavan säätimen vastaanottamaan materiaaliin ja sitä kautta myös sen rooliin.

Hartke LX8500:n master-säätimellä asetetaan päätevahvistimen voimakkuus. Etupaneelista löytyy lisäksi aux-tulo ja kuulokeliitäntä.

 

Takapaneelista löytyvät lähtöliitännät. Hartke LX8500 tarjoaa kaksi 8 ohmin kaiutinlähtöä, joista toinen on varustettu 6,3 millimetrin jakilla, toinen taas Speakon-liittimellä. Maksimikuorma on 4 ohmia. DI-lähtö (XLR) voidaan valita painikkeella, joko heti tuloliitännästä (pre) tai eq:n jälkeen (post).

Hartke LX8500:n takalaidassa on kaksi liitäntää jalkakytkimille. Yhdellä saadaan valittua päälle/pois overdrive-piiri ja efektiluuppi, toisella puolestaan ekvalisaattorista keskialueen taajuussäätö (frequency) sekä brite-toiminto.

Hartke LX8500 painaa 3,9 kilogrammaa.

Lisätiedot: EM Nordic

 

 

04.03.2021
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy