IK Multimedia Uno Synth on uusi analogisyntetisaattori

Softasyntkoiden koodaajana tunnettu IK Multimedia on lanseerannut nyt ensimmäisen fyysisen kosketinsoittimensa – Uno Synthin. Esikoinen on monofoninen ja suunnattu valmistajansa mukaan niille, joita puhuttelee erityisesti analogisyntikoiden sävykäs ja orgaaninen soundi.

IK:n tiedotteen mukaan näpsäkän kokoinen ja paristokäyttöinen Uno Synth kulkee helposti liikkuvaisen musikantin mukana, kun painoakin soittimella on vain 400 grammaa.
Tämän kahden oktaavin soittolaudalla varustetun monofonisen soittimen signaalipolku on täysin analoginen ja sen toteutuksesta vastaavat italialainen putiikki-syntikoiden valmistaja Soundmachine sekä IK:n oma suunnittelija Erik Norlander, jonka meriitteihin kuuluu mm. osallisuus Alesiksin Andromeda-soittimen kehittämiseen.
Uno Synth valmistetaan IK:n omalla tehtaalla Italiassa.

Äänikoneiston ytimen muodostavat kaksi jänniteohjattua oskillaattoria (VCO), jotka tuottavat soundin raaka-aineeksi saha-, kolmio-, tai pulssiaaltoa, jossa kantin leveyttä voidaan myös säätää portaattomasti.
Lisämakua antaa valkoista kohinaa tuottava generaattori ja lopullinen muoto veistetään resonoivalla, swiipattavalla suotimella (LP/HP/BP), ja VCA-verhokäyrällä.
Modulaatiopuolella voi valita LFO:n aaltomuodon seitsemästä eri vaihtoehdosta (Sine, Triangle, Square, Up Saw, Down Saw, Random sekä Sample/Hold)

 

Monofoniselle syntikalla tyypilliseen tapaan Uno Synth on erityisesti suunniteltu yksiäänisten basso- ja soololinjojen soittamiseen, mutta itsenäisesti viritettävien oskillaattoreiden ansiosta sillä voi tuottaa myös jonkin päällekkäin kerrostetun intervallin tai luoda mattomaista utua.

Kummankin oskillaattorin oma pulssinleveyden säätö laajentaa mahdollisuuksia soundien sävytykseen.
Oma viive-efekti ja viisi tehokasta perusmodulaatiota (Dive, Scoop, Vibrato, Wah sekä Tremolo) antavat omat keinonsa soiton maustamiseen realiaikaisesti.

Oman kierteensä puuhan tuo se, että perinteisen kromaattisen sävelikön vaihtoehdoksi Uno Synthin koskettimistolle voi valita myös jonkin 13 erilaisesta poikkeusskaalasta.


Uno Synth on ohjelmoitava ja siihen on valmiiksi ladattu 100 tehtaalla ohjelmoitua soundia, joista 80 voi jyrätä yli muusikon omilla luomuksilla.
Ennen omaan ohjelmointiin uppoutumista kannattanee tutustua presetteihin huolella, sillä niihin on ohjelmoitu valmiiksi erilaisia arpeggioita ja sekvenssejä ilmentämään laitteen mahdollisuuksia.
Uno Synthin arpeggio-automatiikka juoksuttaa säveliä kymmenellä eri kuviolla ja laajimmillaan neljän oktaavin alueella. 
Askelsekvensseriin puolestaan voi ohjelmoida omia kuvioita, joita soittimen muistiin mahtuu peräti 100 kappaletta.

Soivaa soundia voi kontrolloida yli 40 parametrilla, joille on oma säätimensä suoraan soittimen kansilevyssä.
Soundin muokkaukseen käy myös Mac/PC-editori. USB-liitännän ohessa Uno Synth on varustettu erillisin midi-tuloin ja -lähdöin.

Neljän AA-pariston sijaan Uno Synthiä voi käyttää myös USB-liitännän kautta.

IK Multimedia ilmoittaa, että Berliinin Superbooth-messuila esitelty Uno Synth saapuu kauppoihin heinäkuussa 2018.

Lisätiedot: Into-Luthman

Koosteen Superbooth 2018 -tapahtuman tunnelmista julkaisemme lauantaina 5. toukokuuta tällä samalla sivustolla.

Edit 7.5.2018: korjattu arvioitu saapumisaika kauppohin heinäkuuksi 2018.
 

04.05.2018
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy