Nux Amp Academy – keikallekin ilman vahvistinta

Nux kertoo vastaavansa nykytrendiin, jossa yhä useampi välttää fyysisen ison vahvistimen kuljettamista keikalle ja rakentaa soundinsa enempi vähempi pedaalin tai pedaalikokoelman varaan – ja soittaa sitten suoraan PA-järjestelmään tai tallennuslaitteistoon kytkeytyneenä.


Amp Academy on kuin kaksikanavainen vahvistin, johon on paketoitu kuusi erilaista vahvistintyyppiä. Näistä kolme sijoittuu ns. A-kanavaan ja kolme pedallin B-kanavaan. A-kanavan puolelta löytyvät Vintage, Classic ja Modern, B-kanavaan on puolestaan sijoitettu Brown, Red sekä Iridium.

Nuxilla on jokaiseen vahvistinluokkaan kahden eri vahvistimen mallinnokset, joista aina jompi kumpi voi olla pedaaliin aktiivisesti ladattuna. Valikoimaa hallitaan Amp Academy -applikaatiolla, jolla pedaalin parametreja pääsee muutoinkin muokkaamaan.

Vahvistintyypittelyn tukena on vahvoja visuaalisia viittauksia esikuvina olleisiin ja soittajien piireissä kunnioitusta herättäviin merkkeihin Fenderistä Voxiin ja Marshallista Mesaan –  edellä mainittujen pohjalta muotoiltuja putiikkimerkkejä unohtamatta.


Vahvistinten mallinnokset perustuvat Nuxin omaan TSAC-2K-algoritmiin, joka on valmistajan mukaan kehitetty nimenomaan putkivahvistimien jäljittelyyn.

Efektipuolella varustelu käsittää seitsenalueisen graafisen ekvalisaattorin, yhdeksän erilaista pedaalimallinnosta kompressoreista säröihin, sekä viisi kitarakäyttöön soveltuvaa kaikutyyppiä perinteisen jousikaiun mallinnoksesta alkaen ja aina studiomaailmasta tuttuihin digitaalikaiukuihin saakka.

Ulkoisten efektilaitteiden tarvekin on huomioitu pedaalissa olevan efektilenkin muodossa.

Loppusilauksen soundille antaa Amp Academyn IR-suodin, johon voi ladata myös muiden kuin Nuxin tuottamia impulssivasteita.

Valmiin soundin saa ulos analogisena balansoidun XLR-liitännän kautta, balansoimattomana jakkilähdön kautta, sekä digitaalisena USB-liitännästä.
Amp Academy palvelee tarvittaessa myös USB-äänikorttina.

Jos on tarpeen soittaa perinteisen kitaravahvistimen ja kaiuttimen kautta, Nux suosittelee ensisijaisesti pedaalin kytkemistä suoraan vahvistimen pääteasteeseen efektiluupin paluulitännän kautta, ja kytkemään silloinkin IR-suotimen pois toiminnasta.
Valmistajan mukaan parempiin tuloksiin päästään kuitenkin tulostamalla signaali ääneksi joko vaihe- ja taajuusvasteeltaan suoralla vahvistin-kaiutinyhdistelmällä, PA-laitteistolla, tai studiomonitoreilla.Amp Academyn signaalipoluku koostuu seitsemästä blokista, joiden järjestystä voi muutella Nuxin Amp Academy -applikaatiolla.
Pedaali on kuitenkin täysin hyödynnettävissä ihan sellaisenaan, kiitos kansilevyn kattavien säätöjen ja valintakytkinten.

Lisätiedot: Musiikki Silfverberg

18.05.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy