Origin Effects DCX Bass - puhdasta tai säröisempää

Image

Brittivalmistaja Origin Effectsin uusin tuote on basisteille suunnattu etuastepedaali. Suunnittelussa on ollut inspiraationa Universal Audion 610-esivahvistin. Esikuvastaan poiketen Origin Effects DCX Bass ei sisällä putkikytkentää vaan pyrkii tavoitteeseensa puolijohteiden avulla.

Alkuun valitaan pedaalin käyttömoodi mode-kytkimellä. Alhaisemman gain-tason (EQ Mode) sopii valmistajan mukaan puhtaaseen buustaukseen tai sitten pientä säröä sisältäviin bassosoundeihin. Tässä moodissa on käytössä mukautuva kytkentä (adaptive circuitry), joka tuottaa kevyen ylätaajuuksien vaimennuksen. Efektin kuultavuus vaihtelee automaattisesti eli se on sitä jyrkempi, mitä enemmän pedaali menee särölle.
DCX Bass´in OD-moodissa taas gain-taso on korkeampi. Tällöin matalat taajuudet soivat tiukemmin ja ylätaajuuksien leikkaus on jatkuvasti käytössä, minkä ansiosta särösoundin kuvaillaan olevan lämmin ja kontrolloitu.

 

Image

 

Origin Effects DCX Bass´in kolmiasentoinen voice-valitsin vaikuttaa mukautuvan kytkennän tyyppiin seuraavasti: flat (kirkkain asetus, ei lainkaan ylätaajuuksien leikkausta), med (hyvin kevyt leikkaus), drk (jyrkin leikkaus).

Origin Effects DCX Bass on varustettu drive- ja volume-säätimillä, joista ensin mainitulla säädetään särön määrää ja jälkimmäisellä pedaalista lähtevän äänen voimakkuus.
Ekvalisaattori puolestaan koostuu ala- ja yläkaistoista. L.F-säädin leikkaa alataajuuksia vastapäivään säätäessä ja vastaavasti korostaa niitä myötäpäivään mennessä. Keskikohdassa taajuusvaste on tasainen. H.F-säätö toimii ylätaajuuksien osalta vastaavalla tavalla.
Innoittajaksi mainitun Universal Audion 610:ssä ekvalisoinnin teho on +/- 6 desibeliä, Origin Effects ei kuitenkaan kerro miten paljon heidän pedaalinsa ekvalisaattorilla voi vahvistaa tai vaimentaa.

Origin Effects DCX Bassin liitäntäpuoli on simppeli: tulo- ja lähtöjakjien lisäksi on liitäntä yhdeksän voltin verkkoadapterille (keskinapa negatiivinen). Pedaalin virrankulutukseksi valmistaja ilmoittaa 90 milliampeeria.

Lisätiedot: Kitarapaja