Roland RD-08 – keikkapiano budjettitietoiselle

Image

RD-08:n koskettimisto (PHA-4) on täyspainotettu ja se jäljittelee aidon flyygelikoneiston toimintaa sekä lyöntivaiheessa että vasaran palatessa lepoasentoon kieleen osumisen jälkeen. 
Autenttista tuntumaa tukee ZEN-Core-äänitekniikka, jolla tuotetaan niin akustisen kuin sähköpianonkin Super Natural -soundit.

Image

Pianosoundien lisäksi RD-08:n muistiin on ladattu laaja valikoima urkuja, syntikka- ja jousisoundeja, jotka tuotetaan samalla synteesitekniikalla kuin Rolandin Phantom- ja Jupiter-X-syntikoissa. Kaikkiaan erilaisia soittovalmiita soundeja on yli 3000 kappaletta.
Koskettimiston voi jakaa kolmeen eri vyöhykkeeseen ja yhdelle vyöhykkeelle voi kerrostaa kaksi päällekkäin soivaa soundia. 

Soittimen voi myös päivittää RD-08-uppgrade-optiolla, jonka myötä käyttöönsä saa mm. SuperNatural 3 -pianolaajennuksen, tuen Applen Mainstage-apille, Rolandin oman Cloud-pilvipalvelun lisäsoundeineen.

RD-08 on varustettu omalla efektiprosessorillaan, jonka anteihin kuuluu ekvalisointien ja päälähtöihin vaikuttavan kompressorin ohessa mm. kuusi erilaista kaiku-efektiä ja kahdeksan corus/delay-tyyppiä.

Oma stereofoninen kaiutinsysteemi tekee RD-8:sta itsenäisen soittimen silloin, kun ulkoista vahvistinlaitteistoa ei ole saatavilla. Valmistajan mukaan kaiuttimet riittävät kotisoiton lisäksi yhtyeharjoituksiin, ja jopa pikkukeikoille.
Kaiuttimet toimivat 2-tiekytkennällä, jossa alempaa taajuusaluetta toistaa halkaisijaltaan 12 senttimetrinen kartioelementti, ja diskanttiosastosta huolehtii halkaisijaltaan kaksi senttimetriä oleva tweeter-elementti. 
Nimelliseksi vahvistintehoksi ilmoitetaan 2 x 6 wattia.

RD-8 on varustettu myös kuulokevahvistimella ja 6,3 mm:n TRS-jakki luureille on sijoitettu soittimen takalaitaan, kuten muutkin liitännät.
Niistä mainittakoon kolme jakkia erityyppisille pedaaleille ja kytkimille, stereofoninen linjatason analoginen tulo (3,5 mm TRS-jakki), sekä mikrofoniliitäntä (6,3 mm jakki).

Image

Äänilähdöt toimivat joko monona tai stereona ja liitinmalli on 6,3 mm:n jakki. 
Takalaidan liitännät sisältävät myös kaksi USB-porttia, joista ensimmäinen on varattu laitteen päivityksiin ja massamuistin käyttöön, toinen puolestaan tietokoneen liittämiseen.

RD-08 on tehty mukana kuljetettavaksi. Pituutta soittimella on 128,4 sinttiä, syvyyttä 25,8 senttiä ja korkeutta 15,9 senttiä. Soittimen painoksi kerrotaan 13,5 kiloa (ilman ulkoista virtalähdettä).

Lisätiedot: Roland Suomi