SSL PlateVerb – yksinkertaisesti monipuolinen

Image

Solid State Logic on kulkenut pitkän tien superjäreiden analogisten miksereiden valmistajasta digitaalisten ohjelmistojen koodaajaksi.
Joulukuussa julkistettu PlateVerb ei ole ensimmäinen firman kaikuplugi, mutta tiedotteen mukaan se avaa uuden sarjan, jossa pyritään yhdistämään kitarapedaaleille usein ominainen helppokäyttöisyys studioluokan kaikutehosteisiin.

PlateVerbin efektin perustana on elektromekaanisten levykaikujen soundisto, joka ulottuu selkeästi keinokaikujen sävyistä hyvin uskottavien ja luonnonmukaisten luolamaisten vaikutelmien tuottamiseen asti. Varsinainen kaikuaika voidaan säätää lyhimillään sataan millisekuntiin ja pisimmillään se ulottuu kolmeen sekuntiin asti.

Image

Kaiun luonnetta muovataan monipuolisesti virtuaalitilan koon sekä kaiunnan muodostavien heijastusten tiheyden säädöillä.
Soinnin perusvärille on oma säätimensä, samoin lähipinnoista kimpoavien ensiheijastusten ja kauempaa virtuaalisen tilan pinnoista peilautuvien ja sen vuoksi myöhemmin kuuluville kantautuvien heijastusten keskinäiselle voimakkuudelle.

Varsinaisen kaiun syttymistä viivästävällä pre delay -säädöllä raivataan tilaa suoran äänen ja kaiun erottelemiskesi ja selkeyden turvaamiseksi, kun taas erikseen matalille ja korkeille taajuusalueille kohdistettavilla damping-säätimillä voi vaimentaa tarvittaessa kaiun liiallista kuminaa tai kirkkautta lyhentämällä kaiuntaikaa kyseisillä kaistoilla erikseen.

Varsinainen PlateVerbin ässä hihassa on kuitenkin plugiin sisällytetty ducking-toiminto, jolla kaiun voimakkuus saadaan reagoimaan kaiutettavan signaalin voimakkuuteen.
Esimerkiksi laulua kaiutettaessa kaiunta saadaan duckerin avulla pysymään pienemmällä voimakkuudella laulufraasien aikana, mutta nousemaan vahvemmin esiin aina, kun laulussa on taukoja joiden aikana kaikua kaivataan enemmän. Näin kaiku ei vello kaiken aikaan isona ja sotke tekstin ymmärrettävyyttä, mutta tuo kuitenkin tilaa ja ilmavuutta tyhjiin kohtiin.

Äärimmäisen hallitsevaksi kaiunnan saa freeze-toiminnolla, jonka vastapainoksi on myös kaiunnan kuin leikaten katkaiseva kill-komento.

SSL PlateVerb toimii sekä Mac että Windows-ympäristössä ja se tukee AAX (Pro Tools), AU (vain macOS), VST ja VST3-formaatteja.

Lisätiedot: Nordic Audio Distribution Finland