Tama Mastercraft "The Bell Brass" - virveli  vuosikymmenten takaa

Image

Kyllä 50 vuotta on niin pitkä siivu lyömäsoitintenkin historiassa, että Taman kelpaa sitä juhlistaa hiukan menneitäkin muistellen. 

Kellopronssista eli kuparin ja tinan seoksesta valettu Master Craft Bell Brass -juhlavirppa toisintaa vuoden 1980 virvelimallia kolmen millin vahvuisine ja tasan 14 tuumaa halkaisijaltaan olevine runkoineen.
Syvyyttä rungolla on kuusi ja puoli tuumaa.

Tuon ajan uutuus oli kymmenen viritysruuvin käyttö valettujen vanteiden kiinnitykseen, eikä aivan tavanomainen ollut 18 jousen levyisen maton kiinnitykseen ja kiristykseen kehitetty mekanismikaan. 
Tasaisen kiristyksen takaamiseksi maton kummankin pään kiinnitysliuskat kulkevat akseloidun laakeritangon yli, jolloin ne pääsevät liukumaan vapaasti niin mattoa kiristettäessä kuin sitä löysättäessäkin.

Image

Tuon ajan rummuissa käytettiin yleisesti vielä rungon sisäpuolisia, lyöntikalvoa vasten painautuvia huopavaimentimia, joiden hallinta ei aina ollut kovin nopeata ja helppoa. 
Tama kertoo jalostaneensa perusideaa One-Touch-mekanismilla, jonka ansiosta yläkalvon resonanssia tarvittaessa hillitsevän vaimentimen käyttö hienosäätöä myöten luontui vaikka soiton lomassa. Ja tämäkin ominaisuus on nyt tietysti toisinnettu juhlavuoden uusiopainoksessa.

Image

Lisätiedot: Tama