W.A. Production KSHMR Reverb — muunneltava kaikuplugi

Image

Tsekkiläinen ohjelmistoyritys W.A. Production yhdistää kaikulaitteeseen toimintoja, joilla kaiun käyttäytymistä voi ohjailla monipuolisesti.

Perustan efektille antaa valinnan mukaan jokin kolmesta kaikutyypistä (Hall, Plate, sekä Spring), ja tyypilliset parametrit, kuten esiviive (pre delay) sekä kaikuklusterin tiheyttä kuvaava diffusion sekä tietystikin kaikuajan pituus kuuluvat lajityypin vakiintuneisiin ominaisuuksiin.

Edellisten jatkeeksi KSHMR Reverb on varustettu duckerilla, jolle on kaksi eri toimintamoodia: täysvaimennus (full duck) sekä osittainen vaimennus (fade-in duck).
Valmistajan mukaan niillä taataan se, ettei kaiku vyöry hallitsemattomasti varsinaisen äänen päälle vain nousee vahvemmin kuuluviin esimerkiksi laulufraasien väleissä, joissa on enemmän tilaa kaiulle, jolloin selkeys ja kaiun tuoma ilmavuus saadaan yhdistettyä.
Full duck vaimentaa kaikua niin pitkään kuin varsinainen kaiutettava äänisignaali ylittää asetetun kynnystason.
Fade-in duck puolestaan hillitsee kaikua ainostaan jokaisen transientin kohdalla liu'uttaen kaiun sitten esiin alkuvaimennuksen jälkeen.

 

Image


Soft transient -säädöllä kaiun syttymisen jyrkkyyttä voi loiventaa, jolloin kaiku ui taustalle pehmeämmin.
Kaiun häntää voi sitäkin siistiä tarvittaessa, sillä normaalin aikaan perustuvan vaimenemistavan vaihtoehtona on eräänlainen pakkovaimennus, jolla uusi transientti häivyttää edellisen kaiun samalla kuun se sytyttää uuden. Ideana on huolehtia siitä, ettei nopeissa sointuvaihdoksissa uuden soinnun taustalle jää humisemaan edellisen soinnun kaikua.

Lisäksi W.A. Production on ohjelmoinut KSHMR Reverb -plugiinsa erikoistehosteita, joista tavanomaisin kääntää efektin päälaelleen. Sen sijaan että kaiku alkaisi voimakkaana ja vaimenisi loppua kohden, se alkaakin hiljaa ja voimistuu sitten.
Toinen erikoismauste on oktaaveri, jolla kaikun joukkoon saa joko yhden oktaavin alkuperäistä ääntä korkeammalla tai alempana soivan kerrannaisen.

Lauluraitojen efektoinnissa puolestaan saattaa löytyä käyttöä plugiin integroidulle de-essserille, joka vaimentaa preesensalueella liian vahvasti tuikkivia s-äänteitä.

KSHMR Reverb toimii AAX-, AU- sekä VST-formaateissa.

Lisätiedot: W.A. Production