Yamaha DM7 – uuden sarjan toistaiseksi suurin

Image

Kesäkuun Riffissä julkaistu DM3-mikserin testi päättyi enteellisiin sanoihin: kirjoittaja aavisteli, että tähän mallisarjaan saadaan varmastikin myös isompaa versiota. Ja niinhän siinä kävi nopeammin kuin ounasteltiinkaan.

 

DM7-mikseriä valmistetaan kahtena eri kokona, vakiossa on tulokanavia 120 kappaletta ja kompaktisssa 72. 

Image

Image


Malliston eräs erikoisuus on Split Mode -jolla mikseri voidaan jakaa kahdeksi erilliseksi, mutta samanaikaisesti toimivaksi laitteeksi, jolloin yhdellä puoliskolla voi hoitaa esimerkiksi monitorointia samalla kun toinen puoli on varattu saliäänen miksaukseen. Kummallekin lohkolle on silloin oma näyttönsä.

 

Image

Sekä isomman että pienemmän kanavamäärän mikseriin voi liittää ethernet-yhteydellä keskustelevan laajennuspalan, EX-kontrollerin. Se sisältää ison valikoiman fyysisiä säätimiä, joiden toiminnot voi konfiguroida käyttötilanteen mukaisesti.
EX-kontrollerin Broadcast- ja Theatre Mode -ohjelmistot on suunniteltu nimenomaan radio- ja TV-tuotannon sekä teatteriesitysten erityistarpeisiin.

DM7-mikserin sisäinen arkkitehtuuri sisältää 48 Mix -väylää ja 12 matriisilähtöä. Matriisilähtöjä voi syöttää mistä tahansa tulo- tai lähtökanavasta.

Mikserin mukana toimitetaan perusvalikoima Yamahan Virtual Circuitry Modeling (VCM) -muokkaimia, joiden joukossa on mm. Rupert Neve Designsin kanssa yhteistyössä kehitetyt Portico 5033-taajuuskorjain ja Portico 5043 -kompressori/-limitteri, sekä Yamahan dynaaminen DaNSe-kohinanvaimennin ynnä dynaaminen EQ. 
Pakettiin on pantu myös mm. kovasti Neveä ja Pulteqia muistuttavat ekvalisaattorit, sekä SSL:n bus-kompressoria ja Urein 1176 -kompressoria muistuttavat työkalut.

Kahden kookkaan miksausnäytön rinnalla on 12-tuumainen Utility-näyttö, joka palvelee niin yleisasetusten, mittarointien kuin scene-listankin hallinnoinnissa.

Miksaamista avustava 64-kanavainen Dan Dugan -automaatio kuuluu perusominaisuuksiin, samoin virtuaalinen efektiräkki, josta löytyvät mm. Yamahan omat kaiut.

DM7 noudattaa pitkälti Yamahan aiempien miksereiden sisäistä arkkitehtuuria ja niinpä CL/QL, M7CL, LS9, PM5D ja Rivage PM ymmärtävät toisiaan, jolloin mikseriltä toiselle siirryttäessä ei tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä. 

Laite keskustelee myös Yamahan omien MonitorMix-, ProVisionaire Contol-, ja ProVisionaire Touch -applikaatioiden kanssa, jolloin käyttö vaikkapa tabletilta luontuu sekin.
Mikserin mukana toimitetaan lisäksi Nuendo Live- ja VST Elements -applikaatioiden lisensit.

Mikseri toimii joko 48 tai 96 kHz:n näytetaajuudella ja siinä on sisäänrakennettu Dante-väylä, joka kykenee 144 kanavan välittämiseen 96 kHz:n näytetaajuutta käytettäessä.
Takalaidan PY-korttipaikkaan voi asentaa esimerkiksi AES/EBU- tai MADI-kortin, tai MID/GPI-kortin kontrollidatan välittämiseen.

Image

Image

USB-liitännän kautta saa mikseristä ulos 18 audiokanavaa ja saman verran myös toiseen suuntaan.

Laitteen toimintaa turvaamasssa on kaksi virtalähdettä.

Lisätiedot: Electro Waves