Nayteikkuna

Al Di Meola plays Beatles & more…

Tampere Guitar Festivalilla lauantaina kesäkuun 7. konsertoiva Al Di Meola tunnetaan fuusiokitaristina, jonka aivan omaa luokkaansa oleva plektratekniikka hämmästytti aikoinaan niin kitaristeja kuin diggareitakin. Nousu vain 19-vuotiaana Chick Corean johtamaan Return to Forever -yhtyeeseen 1974 olisi ollut jo sellaisenaan loppu-uraa kannattava meriitti, soittivathan kokoonpanossa myös jo oman paikkansa musiikkimaailmassa paaluttaneet Stanley Clarke ja rumpali Lenny White, eivätkä polvillaan olleet ainoastaan kriitikot ja vaan myös ns. suuri yleisö. 

Mutta lisää oli tulossa ja jo muutamaa vuotta myöhemmin Al Di Meola julkaisi ensimmäisen soololevynsä ”The Midnight Sun”.  Kuusi seuraavaa julkaisua (mm. Elegant Gypsy ja Casino) ilmestyivät verraten nopeassa tahdissa ja oman vahvan panoksensa tuotantoon toivat rumpalit Lenny White ja Steve Gadd, sekä varsin omaleimainen bassovirtuoosi Anthony Jackson. Sekä Chick Corea että myöhemmin erityisesti syntikkavelhona ja 1980-henkeä ilmentävän Miami Vice -sarjan musiikin säveltäjänä mainetta niittänyt Jan Hammer kuuluivat hekin soittajistoon.

Vuosikymmenen vaihtuessa Al Di Meola tarjosi jokseenkin täydellisen muutoksen musiikin luonteessa, kun yleisölle esiteltiin akustinen trio flamenco-taituri Paco De Lucian ja jazz-legendaksi jo nousseen John McLaughlinin kanssa.  Virtuoositrion konsertista taltioitu ja 1980 julkaistu A Friday Night in San Fransisco  kuului tuolloin yhtä itsestäänselvästi lukemattomien kitaristien kuuntelulistalle kuin Di Meolan aiemmat soololevytkin. Paco De Lucia menehtyi sydänkohtaukseen helmikuussa 2014, mutta John McLaughlin keikkailee yhä ahkerasti ja saapuu Suomeenkin ensi marraskuussa, jolloin hän konsertoi Finlandia-talossa.

 

The Beatles - yhä edelleen

Pitkän, aktivisen ja monipuolisen uran nykyvaiheessa Al Di Meola kertoo kuitenkin haluavansa ”nostaa hattua” sille aivan ensimmäiselle ja yhä erittäin merkittävälle vaikuttimelle, joka imaisi hänet alunperin musiikin pariin. Niinpä Tampereella kuultavan konsertin runkona onkin valikoima The Beatles -yhtyeen kappaleita, joita maestro kävi hiljattain myös taltioimassa levyllisen Abbey Roadin studiolla, autenttista tunnelmaa jäljittäessään.  

Tampere Guitar Festivaalin vieraana esiintyvä Al Di Meola tuo mukanaan erikoisen kokoonpanon: lavalle astuvat hänen kanssaan Mario Parmisano (piano), Peter Kaszas (rummut), sekä jousikvartetti, jossa soittavat Gergely Balázs (1-viulu), Gábor Csonka (2-viulu), Gyula Benkő (alttoviulu) sekä András Sturcz (sello).

Katso video kiertueen harjoituksista tästä

Lisätiedot: Tampere Guitar Festival

 

12.05.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy