Nayteikkuna

Dynaudio PRO M5P Evidence on erikoiskaiutin masterointipajoihin

Syksyn AES-messuilla esitelty M5P Evidence -kaiutin on ”käsityönä kaikkein parhaimmista materiaaleista valmistettava tilaustuote”, kerrotaan Dynaudion tiedotteessa.

 

P5P Evidence on suoraan lattialle sijoitettavaksi tarkoitettu passiivikaiutin, joka muistuttaa enemmän hifi-puolelta tuttua designia kuin studiotarkkaamoissa yleistä linjaa.
Huippuluokan hienostuneisiin masterointiyksiköihin sen muotokieli istunee kuin After Eight -minttusuklaa kahvikupposen seuraksi (edit: tämä ei ole tuotesijoittelua vaan toimittajan aito mielipide.

 

Uutukaisen nimi juontuu Dynaudion hifi-malliston (tai kuten valmistaja itse muotoilee ”High-End-puolen”) Evidence Platinum -kaiuttimista ja niistä on peräisin myös rakenteen DDC-muotoilu (Dynaudio Directivity Control), jota käytetään nyt ensi kertaa ammattikäyttöön suunnitellussa tuotteessa.

Valmistajan mukaan DDC:n juju on pystysuunnassa symmetrinen rakenne, jossa taajuuskaista jaetaan erittäin hienostuneeksi kuvaillulla jakosuotimella viiteen eri kerrokseen ja ohjataan kahdeksalle eri elementille.

Näin muodostuu sekä taajuusvasteen että vaiheistuksen suhteen erittäin kontrolloitu äänilähde, ja samalla rakenteen kerrotaan vähentävän lattian ja katon kautta heijastuvien ääniaaltojen määrää 75 prosentilla.

Dynaudion tiedotteessa todetaan, että tämän ansiosta kuuntelu M5P Evidence -kaiuttimilla ei välttämättä vaadi yhtä kriittistä huonesuunnittelua kuin muita kaiutinmalleja käytettäessä. Huoneen koolla on kuitenkin merkitystä, sillä M5P Evidencen kuunteluetäisyydeksi suositellaan vähintään kolmea metriä.

 

DDC-rakenteessa huomioidaan myös bassoelementtien sijoitus sillä päämäärällä, että symmetrisen rakenteen ansiosta myös matalien taajuuksien säteilyn pitäisi näin olla mahdollisimman yhtenäistä.
Bassokaistan jakautuminen neljälle eri elementille per kaiutin tuottaa saman äänenpaineen, joka voitaisiin saavuttaa yhdellä isolla kaiuttimella, mutta jakamisen ansiosta täsmällisemmin ja tarkemmin.

Perusrakenteeltaan M5P Evidence on passiivinen 5-tiekaiutin, jossa on on neljä 7-tuumaista bassoelementtiä, kaksi viiden tuuman keskialuekaiutinta sekä kaksi halkaisijaltaan 28-millistä diskanttielementtiä.

 

Jakotaajuudet ovat alhaalta ylös lueteltuina 290, 480, 2 200 ja 8 500 Hz.

Kaiuttimen toistoalueeksi ilmoitetaan 28 Hz – 25 kHz.

M5P Evidencen nimellinen tehonkesto on 550 W ja impedanssi 4 ohmia. 


Lisätiedot: Soundtools

 

02.11.2016
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy