Flamencokitaristien mestari Tomatito konsertoi Tampere Guitar Festival -tapahtumassa

Image

Elokuussa 60 vuotta täyttävä Tomatito kävi edellisen kerran Tampereella kaksikymmentä vuotta sitten.

José Fernández Torres ”Tomatito” on elävistä flamencokitaristeista ehkä kaikkein merkittävin. Hän aloitti uransa keikkailemalla jo 12-vuotiaana. Tomatiton (suom. pikku tomaatti) löysi flamencolaulaja Camarón de la Islan kitaristi ja flamencokitaristien kuningas Paco de Lucía, joka nappasi lahjakkuuden suojiinsa.
Camarón oli jo siihen aikaan pyhimyksen asemaan noussut flamencojumala. Tomatito pääsi siis jo alaikäisenä soittamaan parhaiden kanssa. Yhdessä Paco de Lucían kanssa he säestivät Camarónia vuosikaudet, kunnes Lucía lähti soolouralle.
Tomatito pysyi uskollisesti Camarónin rinnalla aina mestarin kuolemaan asti vuonna 1992. Juuri ennen sitä syntyi joutsenlaulu, upea albumi Potro de rabia y miel, jossa soittaa flamencomuusikkojen kerma, Paco de Lucía mukaan lukien.

Tomatiton uran voikin jakaa kahteen osaan: aikana Camarónin rinnalla ja sen jälkeen. Tomatito itse pitää aikaa Camarónin rinnalla elämänsä parhaimpana aikana.

Sen jälkeenkin Tomatito on näyttänyt olevan maailmanluokan soittaja, joka pystyy muuntautumaan niin jazziin kuin fuusioon, kadottamatta silti hyvin ominaista flamencosoundiaan. Hän ei myöskään ole virtuositeetilla briljeeraaja, vaan palvelee aina ensisijaisesti soittamaansa musiikkia. Omimmillaan hän onkin säestäessään laulua ja tanssia.

Tomatito on julkaissut lukuisia albumeja, joista kuusi on hänen soolojulkaisujaan. Niistä kaksi on palkittu Latin Grammylla, usein hän on ollut myös Grammy-ehdokkaana.

Tampereelle Tomatito saapuu kuusihenkisellä ryhmällä, jossa mestarin rinnalla soittavat paitsi flamencon ykkösryhmään kuuluvia veteraaneja kuten lyömäsoittaja El Pirana, mutta myös Tomatiton oma poika.

Tomatiton sextetti:
• Tomatito – kitara
• Jose Israel Fernandez (Tomate jr) – kitara
• Mari Angeles – laulu
• Kiki Cortinas – laulu
• El Pirana – lyömäsoittimet
• El Torombo – tanssi

Liput: 55/42/25 €
Eläkeläiset ja opiskelijat: 48/35/18 €
Vip-lippu 72 €
 

Lisätiedot: Tampere Guitar Festival