Nayteikkuna

Korg Taktile haastaa Akain ja Rolandin

Korg Taktile tarjoaa tietokonemuusikolle hyvin samantapaisia hallintakonsteja sekvensserin ohjaukseen kuin Akai ja Roland, joskin tietysti hieman omalla tavallaan.

Kenties omaleimaisin Korg Taktilen työkaluista on Kaossilator-tyyppinen kosketuslevy, joka toimii kolmessa eri käyttötarkoituksessa. Se voi ensinnäkin palvella kontrollerina, jonka X/Y-koordinaatistossa sormen liike ohjaa vaikka softasyntikan tai äänenmuokkaustyökalun parametrejä. Toisessa toimintamoodissa kosketuslevyllä voi soittaa melodioita. Kolmas käyttötapa on korvata kosketuslevyllä tietokoneen hiiri.


Kun Taktile tarjoaa vielä erikseen sekvesserin/tallentimen käynnistys-, kelaus-, ja markkeeraus-näppäimet, toimii soitin tarvittaessa tietokone-ohjelman yleisohjaimena ja niin näppäimistön kuin varsinaisen hiirenkin voi siirtää syrjemmälle.
Kahdeksan vapaasti määriteltävää kytkintä ja sama määrä vapaasti määriteltäviä säätimiä laajentavat edelleen Taktilen roolia yleiskontrollerina. 

Taustavalaistuja, kosketusvoimakkuuden tunnistavia naputtelupainikkeita on niitäkin kahdeksan (Taktile-49:ssä 16 kpl) ja ne soveltuvat rumpuosuuksien ohjelmoinnin ja yksittäisten soundien liipaisun ohella myös sointujen ja melodisten fraasien soittoon. Korg tarjoaa soinnuttelijan avuksi sävellajiautomatiikkaa, jota voi käyttää hyväkseen joko vallan kokonaan siihen tukeutuen, tai esimerkiksi koskettimistolla soitetun tekstin jatkeena.  

USB-väylään liitettävää Taktilea valmistetaan kahtena perusversiona, joista kummastakin on saatavilla lisäksi Korg Tritonista poimittu, 512 soundin kirjastolla varustettu rinnakkaismalli.

Pienempi Taktile-25 on varustettu 25 koskettimen soittolaudalla ja kookkaampi Taktile-49 luonnollisestikin 49 näppäimen koskettimistolla.

Teknisesti koskettimistot ovat täyskokoisia ja puolipainotettuja, ja ne tunnistavat lyöntivoimakkuuden mutta eivät jälkipainoa. Soitettavuudeltaan ne vastaavat KingKorg- ja Krome-malleissa käytettyä koskettimistoa.

Taktilen säätimien, kytkimien, kosketuslevyn ja painikkeiden toimintojen määrittelyyn Korg on laatinut Korg Kontrol Editor -ohjelman (sekä Windows- että Mac OS X -versiot), jolla ohjaimen sovittaminen omaan työympäristöön ja -tapaan käy kätevästi.
Garage Bandin ja Logicin käyttäjille on erikseen oma Control Surface -plug-in, jossa on valmiiksi ohjelmoidut määritykset kyseisille ohjelmille.
Korg lupaa saumattoman yhteistoiminnan kaikkien yleisimpien audio- ja midisekvenssereiden kanssa.   

Lisätiedot: EM Nordic

 

05.05.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy