Nayteikkuna

Riita Hurriganesin nettioikeuksista markkinaoikeuteen

Hurriganes-kitaristina tunnetun Albert Järvisen perikunta on Muusikkojen liiton oikeusavun turvin haastanut oikeuteen Universal Music Finlandin. Markkinaoikeudessa käsiteltävässä haasteessa katsotaan, että 1970-luvun alun levytyssopimusten perusteella Universal ei voi ilman eri sopimista panna musiikkia internetjakeluun. Haasteessa vaaditaan yhtiötä poistamaan Hurriganesin ensimmäiset levyt verkkopalveluista 100 000 euron sakon uhalla.

Universal, kuten levy-yhtiöt maailmanlaajuisesti, näkee, että masternauhojen oikeuksien haltijana sillä on oikeus jaella musiikkia eri kanavia pitkin. Levytyssopimus kuitenkin määrittelee, mitä oikeuksia taiteilijat ovat yhtiölle luovuttaneet ja millä tavoin yhtiö voi musiikkia hyödyntää. Haasteessa katsotaan, että jos nettioikeuksista ei ole sovittu, ei yhtiö voi niitä yksipuolisesti kaapata käyttöönsä. Asia on periaatteellisesti erittäin merkittävä.

Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen ihmettelee levy-yhtiöiden linjaa: ”Itse myöntämiensä tekijänoikeuslupien osalta levy-yhtiöt ovat tunnetusti erittäin tarkkoja siitä, että musiikin käyttö pysyy sopimuksen asettamissa rajoissa. Taiteilijoiden oikeuksien osalta linja näyttää olevan suurpiirteisempi: artisteilta saatujen oikeudenluovutusten pitäisi nähtävästi laajentua itsekseen tarpeen ja tilanteen mukaan. Samasta perusasetelmasta kumpuaa nyt oikeudenkäyntejä eri maissa. Esimerkiksi Ruotsissa paikallinen muusikkojen liitto on yhdessä artistien kanssa vastikään haastanut kolme levy-yhtiötä oikeuteen vanhojen levytyssopimusten nettioikeuksista.”

Ruotsin muusikkojen liiton lakimies Per Herreyn mielestä ääniteteollisuuden tulisi lakata käyttäytymästä kuin nettipiraatit ja kaappaamasta artistien oikeuksia: “Yhtiöt eivät saisi jättää artisteja ilman kunnon korvausta, kuten nyt tapahtuu. Yhtiöiden olisi aika nostaa toimintansa tasoa pelkän lyhytnäköisen voitontavoittelun yläpuolelle ja ansaita musiikkia kuluttavien ja rakastavien ihmisten kunnioitus.”

Pariisissa päämajaansa pitävän Kansainvälisen muusikkojen liiton FIM:n pääsihteeri Benoît Machuel pitää tällaisia oikeudenkäyntejä väistämättöminä: ”Äänilevyteollisuus ei ole lainkaan välittänyt siitä, mitä vanhoissa levytyssopimuksissa on sovittu artistien luovuttamista oikeuksista. Ne ovat systemaattisesti ottaneet juridisen riskin luottaen siihen, että artistit tyytyvät osaansa ja pysyvät hiljaa”, Machuel toteaa. ”Kun Spotify-tyyppiset palvelut eivät tuota taiteilijoille kohtuullista osuutta tuloista, oikeudenkäyntejä on odotettavissa kaikkialla maailmassa. Internet-käyttöoikeudet on erikseen hankittava taiteilijoilta sopimalla niistä ja maksettavasta rojaltista. FIM:n kanta on, että tulonjaon oikeudenmukainen lähtökohta digipalveluissa on 50/50-tasajako”, hän jatkaa.

Kiistassa on kyse lähinnä Albert Järvisen 1970-luvun Love Records -levytyksistä. Näistä taloudellisesti tärkeimmät ovat Hurriganesin kaksi ensimmäistä albumia, joiden oikeudet ovat yrityskaupoissa siirtyneet Universalille. Riita on ensisijaisesti periaatteellinen, sillä nykytasolla internetjakelu tuo perikunnalle korkeintaan satoja euroja vuodessa.
 

Lähde: Muusikkojen Liitto

16.05.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy