AKG 
DMS Tetrad – nelikanavainen digilangaton

|
Image

Lupavapaata 2,4 gHz:n kaistaa käyttävä DMS Tetrad on nelikanavainen digitaalinen langaton järjestelmä, jonka vastaanotin toimii tarvittaessa myös mikserinä.


DMS Tetradin perusta on nelikanavainen vastaanotin, jonka käyttö on tehty mahdollisimman simppeliksi. Jokaiselle kanavalle on volume-säädön ohessa vain yksi kaksitoiminen painokytkin ja kolmen ledin verran merkkivaloja. Vakaan radioyhteyden lisäksi ledit ilmoittavat liian kovasta signaalitasosta sekä lähettimen paristojen varauksen hiipumisesta.

Kunkin kanavan oman erillisen analogilähdön lisäksi takalaidasta löytyy neljä kanavaa summaava monolähtö, jota käytettäessä kanavien keskinäinen balanssi miksataan etulaidan volumesäätimillä. Esimerkiksi seminaari- ja kokouskäytössä Tetrad-vastaanottimen voi kytkeä talon äänijärjestelmän yhteen kanavaan tai vaikka suoraan aktiivikaiuttimeen, ja käyttövalmiina on nelikanavainen langaton äänentoistojärjestelmä.

Musiikkiesityksissä lienee luontaisempaa reitittää jokainen kanava erikseen eteenpäin oman lähtönsä kautta, ja silloin kanavien voluumisäätimillä voi justeerata lähtösignaalien tasot PA-mikserille sopiviksi.

Mainittu painokytkin taas on tarpeen silloin, kun tarkistetaan vastaanottimen kanavan sen hetkinen asetus tai muodostetaan uusi pari jonkin lähettimen ja vastaanottimen kanavan kesken.

 

Starttipaketilla alkuun

DMS Tetrad -perussettiin kuuluu vastaanottimen lisäksi nyt kaksi käsilähetintä tai kaksi vyölähetintä aiemman yhden sijaan. Käsilähettimen kapseleiksi on tarjolla tutut perusmallit D5 tai P5. Vyölähettimen mukana taas toimitetaan lyhyt sovitejohto instrumenttikäyttöä varten sekä puhe- ja lauluäänentoistoon suunniteltu pallokuvioinen C111 LP -sankamikrofoni.

Image

 

DMS Tetrad -vastaanottimen vakiotarvikkeet käsittävät virtalähteen lisäksi kaksi antennia, erilliset räkkikorvakkeet asennusta varten sekä lyhyet jatkojohdot, joilla takalaidan antenniliitännät saadaan siirrettyä räkkikorvakkeiden läpi laitteen etupuolelle.

Starttipakettia voi tarpeen mukaan laajentaa erillisin vyö- tai käsilähettimin. Testiin otetun setin kokoonpanoa kasvatettiinkin kahdella vyölähettimellä. Koska koejaksoon sisältyi musiikkinäytelmän neljän solistin vahvistaminen, päivitettiin samalla myös sankamikrofonit tarkoitukseen paremmin soveltuviin, herttakuvioisiin C555-malleihin. Suuntakuvion lisäksi ko. mallin etuna on tukeva kahden korvan taitse kiertyvä ja muotoiltava sanka, joka pitää mikrofonin jämäkästi sijoillaan liikehdittäessäkin.

 

Image

 


Virta päälle

AKG:n lupaus yksinkertaisesti toiminnasta pitää kutinsa. Parin muodostaminen lähettimestä ja vastaanotinkanavasta on helppoa ja sen jälkeen varsinainen langaton toiminta on täysin automaattista. Käyttäjän vastuulle jäävät lähettimien gain-asetusten sekä vastaanottimen volume-säätimien ruuvaus.

Viesti siirretään lähettimeltä vastaanottimelle 24-bittisenä ja 48 kHz:n näytetaajuudella koodattuna. Yhteyden häiriöttömyydestä huolehditaan digitaaliseksi diversiteetiksi kutsutulla menettelyllä, jossa hyödynnetään kolmea eri osatekijää. Ensinnäkin järjestelmä tarkkailee kunkin kanavan signaalin puh-taut-ta ja vaihtaa lennossa toiselle taajuudelle, mikäli se havaitsee esimerkiksi bluetooth-laitteiden tai wlan-verkkojen aiheuttamia ulkoisia häiriöitä.

Digitaalinen yhteys mahdollistaa myös koodin aikaseurannan ja mikäli vastaanotin huomaa, että viestistä puuttuu pätkä, se tilaa puuttuvan palan uudestaan lähettimeltä. Luonnollisestikaan käyttö musiikkiesityksessä ei salli kovin pitkiä tai monia uusintalähetyksiä tai ajoitus alkaisi heittää liiaksi.

Ja kolmantena lenkkinä varmennuksessa on perinteinen diversiteetti kahdella antennilla, joiden vastaanottamia signaaleita vertaamalla systeemillä on aina mahdollisuus valita parempilaatuinen käyttöön. Itseasiassa myös käsilähettimessä on kaksi erillistä antennia.

Valmistajan mukaan kolmesta eri varmistuksesta huolimatta koodiin saattaa tulla lyhyitä katkoksia. Niiden ylitse Tetrad rakentaa siltoja interpoloimalla ja virheenkorjausmenetelmänä on AKG:n oma DroCon.

Koska laitteisto ei kerro käyttäjälle milloin jotakin suojakeinoa tai korjausta käytetään, on kuulohavainto ainoa mahdollisuus todeta jotakin tapahtuvan. Koejakson aikana en sellaista kuulohavaintoa saanut, joten yhteys joko pelasi moitteetta kaiken aikaa, tai sitten varmistus ja paikkaukset toimivat niin sulavasti etten niitä kuullut. Kumpi tahansa kelpaa minulle, tavoitteena oli saada ääni luotettavasti ja häiriöittä toimimaan ja näin myös tapahtui.

 

Tekee minkä lupaa

Käytännössä DMS Tetradin käyttö oli yksinkertaista ja toiminta luotettavaa. Itse esitys tapahtui ulkoilmanäyttämöllä, josta oli matkaa viereisen rakennuksen kellarissa sijaitseviin pukeutumistiloihin noin 60 metriä. Esiintyjät astelivat estradille mikrofonit päälle kytkettyinä ja langaton yhteys aukesi nätisti. Minkäänlaista pärskintää ei ilmennyt esityksen jälkimainingeissakaan, esiintyjien poistuessa jälleen kantaman ulkopuolelle.

Kantaman piirissä toimittaessa DMS Tedradin audiolaatu on moitteeton ja sankamikrofoneja käytettäessä lopputuloksen kannalta ratkaisevinta oli niiden huolellinen asemointi. Siinä puuhassa panostus hienosäätöön maksaa itsensä takaisin korkojen kera.

C555:n sankarakenteen saa istumaan mukavasti esiintyjän mitoille ja mikrofonipuomia voi taivutuksen ohessa myös siirtää pidikkeessään. Kun ihanteellinen sijoitus löytyy, kannattaa asia käydä läpi myös esiintyjän kanssa, jotta tämä oppii tuntemaan missä kohtaa ja millaisessa asennossa mikrofonin pitäisi olla. Sen jälkeen ei niin kovasti haittaa, vaikka artisti huitaisisi mikrofonin vinksalleen kesken esityksen, koska asetus takaisin sujuu omatoimisesti, eikä lavamanun tarvitse juosta näyttämölle hätiin.

DMS Tetrad on erinomainen vaihtoehto kustannustietoiselle hankkijalle, jonka kanavatarpeet saattavat vaihdella tilanteen mukaan. Hankitaan vaikka oma vastaanotin kokoushotellin eri seminaaritiloihin ja sitten jokin määrä lähettimiä, joita voi jakaa eri saleihin aina tilanteen mukaan. Käsi- ja vyölähettimiä miksaamalla saadaan myös pienen bändin tai näyttämöesityksen langattomuus näppärästi hoidettua.

 

AKG DMS Tetrad

Nelikanavainen digitaalinen langaton

• 24-bittinen koodaus 48 kHz:n näytetaajuudella
• digital diversity -tekniikka
• AKG DroCon -virheenkorjaus

Peruspaketissa:
• nelikanavainen vastaanotin
• kaksi lähetintä
• käsilähetin joko D5- tai P5-kapselilla
• vyölähettimen mukana C111 LP -sankamikrofoni 
sekä sovitejohto instrumenttikäyttöön
• peruspaketin hintaluokka noin 750 e

Lisätiedot: Soundtools

 

 


•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 1/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Tuote on edelleen ajankohtainen ja tekniset sen ominaisuudet vastaavat testattua laitetta.

Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

 

 

Erittäin kevyt C111 LP on huomaamaton niin värityksensä kuin siron rakenteensakin ansiosta. Sovitusvaiheessa korvan taitse kiertyvää sankaa voi jonkin verran taivutella, samoin mikrofonipuomi myötää hieman.


C555 L asettuu levollisesti kahden korvan varaan ja istuvuutta saa mallattua sangan liukusäädöllä. Korvan taitse kiertyvät sangat on muotoiltu yhden koon periaatteella, eikä jäykkää rakennetta kannattane väkisin muuksi taivutella. Mikrofonin taipuisaa puomia voi myös siirtää pidikkeessään, joten suuntaukseen on runsaasti säätövaraa.


Paristolokeron kansi irtoaa lähettimestä kokonaan ja sen lukituskynsi palvelee säätötyökaluna, jolla gain-trimmeriä on kätevä kääntää.


Vyölähettimen virtakytkin piilotetaan liukuvan kannen alle suojaan esityksen ajaksi. XLR-miniliitäntään sopivat niin sankamikrofonit kuin instrumenttiliitäntään tarvittava sovitekaapelikin.