Arturia REV Plate-140 – presiis näin

|
Image

Kyllä yksi kunnon kaiku on parempi kuin pussillinen… 

 

Arturian EMT-mallinnos ei lasihelmillä koreile. Valittavana on kolme erilaista peruskaikua. Klassisen levykaiun rinnalla on iskevämmäksi nimikoitu versio samasta aiheesta, ja toiseen suuntaan valitsinta naksautettaessa löytyy moderni tulkinta teemasta. Valitsin ei kylläkään naksahda – kuten kaikki muutkin laitteen virtuaalikytkimet, se toimii täysin häiriöttömästi ja huomaamatta. 

Erot kahden ensimmäisen kaikutyypin välillä huomaa selkeimmin lyhyillä kaikuajoilla, sen sijaan modernin version sähisevän kaiun tunnistaa sitä helpommin mitä pitempää kaikua käytetään.

Image

 

Ilmaisu ei rajoitu kuitenkaan kolmeen eri peruskaikuun eri mitoissaan, sillä jokaisen käyttäytymiseen vaikuttaa Drive-säätö, jolla soinnin tiheyttä saa hallittua. Kevyillä asetuksilla kaiku on eteerisempää, isoilla annostuksilla tanakampaa ja rehevämmin soivaa.

Toinen oleellinen yleisilmeen muokkaaja on Width-säätö, jolla päästään hyvin kapeasta monosta erittäin laajaan stereoon. 

Kun Drive ja Width otetaan yhteiskäyttöön, saadaan yhdessä ääripäässä aikaan todella leveä ja ilmava kaiku, joka ei tuki miksausta lainkaan, vaan luo kaiutettavan äänen ympärillä puhtaan ja kuulaan auran. Vastakkaisessa ääressä on tiukasti pakattua rähinää, kuin kellariklubin kivisten seinien tylyä jylyä. Se tuo lauluun rockin varhaisvuosilta tuttua kapinaa ja antaa rummuille rosoa ja särmää.

Arturian pätevästi toimiva leveyden säätö antaa kaiun käyttäjälle myös erinomaisen mahdollisuuden rajata efektiä hallitusti tietylle sektorille leveyssuunnassa, jolloin vaikkapa omille puolilleen panoroidut särökitarat saa pidettyä karsinoissaan ja kokonaiskuvan niiltä osin selkeänä.

 

Kätketyt aarteet

Varsinaisen naamataulun alle aukeaa klikkaamalla REV Plate-140:n toinen säätimistö. Jo pelkästään kahdella ensimmäisellä voi jälleen muovata kaiun ilmettä todella ratkaisevasti. Pre-delay viivästää kaiun pelmahdusta enimmillään 250 millisekunnin verran ja asetusta voi muuttaa yhden millisekunnin portaikolla. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että säädön muuttaminen lennossa aiheuttaa maukkaan vouvauksen tai röhähdyksen kaiussa, siitä riippuen pidennetäänkö viivettä vai lyhennetäänkö sitä.

Bassovaimennin puolestaan siivoaa kaiulle syötettävästä signaalista alarekisterin röhnät tehokkaasti ja nimellisen rajataajuuden voi nostaa aina 750 Hz:n lukemaan asti. 

Kaiutettua signaalia varten on vielä erikseen sekä basso- että diskanttikorjain, joiden tehokkuus on peräti 24 desibeliä kumpaankin suuntaan. Kun kummallekin voi asettaa rajatajuuden hyvin laajassa haarukassa, pääsee soundia muovailemaan niilläkin todella monipuolisesti. Käyrän saa esimerkiksi hymyilemään aivan pidäkkeettä, jolloin kaiku kumajaa matalalla ja sihisee ylhäällä. Toisaalta soundin voi kaventaa äärimmäisen keskialuevoittoiseksi, kuin pitkän tunnelin päästä kuuluvaksi.

Kolmas lisälohkon säätö on modulaatio, jolla saa joko kaiulle syötettävän tai kaiutetun äänen vellomaan maltillisesti. Jälleen kerran asetuksen mielekkyys riippuu musiikin tyylistä, kaiutettavasta äänestä ja ympäröivästä miksauksesta. Joka tapauksessa se antaa miksaajalle vielä yhden ässän hihasta kaivettavaksi, kun soundi kaipaa jotain hieman määrittelemätöntä mausteekseen.

REV Plate-140:n ytimenä on loistavasti koodattu mallinnos ja yksinkertaiset, mutta tehokkaat säädöt sen muunteluun. Kerrassaan nappilaukaus Arturialta.

 

Arturia REV Plate-140

EMT-levykaiun mallinnos

• plug in -efekti PC:lle ja Macille
• AAX-, AU- sekä VST-formaatit
• hintaluokka 100 euroa

Lisätiedot: EM Nordic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.