Darkglass Microtubes 900 – tehoa basisteille

|
Image

Suurikokoisten ja painavien bassonuppien päivät ovat ilmeisesti luetut. Helsinkiläinen Darkglass on onnistunut pakkaamaan 900 wattia lähtötehoa alle kolmen kilon painoiseen koteloon.

Oli ilmeisesti vain ajan kysymys, milloin Darkglass rakentaa pedaalivalikoimansa jatkoksi myös bassovahvistimen. Tänä vuonna se sitten tapahtui, kun Microtubes 900 -nuppi esiteltiin tammikuussa NAMM 2016 -messuilla.

Microtubes 900 -nupin etuvahvistin kerää parhaat ominaisuudet monista Darkglass-tuotteista ja yhdistää ne erittäin tehokkaaseen D-luokan päätevahvistimeen. Koko komeus on pakattu tyylikkääseen metallikoteloon, ja se painaa vain 2,9 kiloa.

Etu- ja takapaneelin tekstit ovat vahvistimen koon vuoksi verraten pientä pränttiä, mutta kuitenkin suhteellisen selkeät lukea.

Vahvistimen nimellisteho on enimmillään 900 wattia kahden tai neljän ohmin kaiutinkuormalla, mutta tehoa voi pudottaa takalaidan impedanssi-kytkimellä, jos käytössä olevan kaiutinkaapin mitoitus niin vaatii.
 

Kattava EQ

Darkglass Microtubes 900 -nupin etuvahvistimessa on nelialueinen taajuuskorjain. Se olisi sellaisenaan jo kattava työkalu, mutta EQ:n toiminta on tehty vieläkin monipuolisemmaksi lisäämällä kummankin keskialueen säätimen yhteyteen vaikutusalueen valinta kolmiasentoisella kytkimellä. Näin kummallekin suotimelle voi valita erikseen sopivan keskitaajuuden tilanteen, soittimen tai musiikkityylin mukaan.

 

Image

 

 

Saisiko olla hieman säröä?

Microtubes 900 ei olisi kuitenkaan oikea Darkglass-tuote, jos nuppi ei tarjoaisi myös firman maukkaita ja suosittuja säröjä Microtubes Engineksi nimetyssä lohkossa.

Käyttäjä voi valita yhden nupin tarjoamista vaihtoehdoista: VMT-lyhenteen takana löytyy Vintage Microtube -pedaalista tuttua, lämmintä Ampeg-tyylistä säröä, kun taas B3K tarjoaa runsaasti samannimisen pedaalin nykyaikaiseen tapaan purevaa säröä.

Blend-säätimellä pystyy vaikuttamaan tarkasti puhtaan ja särösignaalien keskinäiseen balanssiin. Säröosaston omalla Level-nupilla taas voi säätää Darkglass-nuppia myös niin, että särön lisääminen boostaa samalla myös koko vahvistimen volyymiä.

 

Sisään ja ulos

Takapaneelinkaan varustus ei jätä toivomisen varaa. Microtubes 900:n kaiutinlähtö on toteutettu Speakon-liittimen kombo-versiolla, johon voi Speakonin sijasta lykätä myös tavallisen 6,3 mm:n plugin.

ImageLähdöllä on oma kytkimensä, jolla voi valita kaiutinkaapin nimellisimpedanssin kahden ja neljän ohmin välillä. Impedanssikytkin toimii myös lähtötason rajoittimena, joka pudottaa maksimitehon 500 wattiin (neljän ohmin kuormalla) tai 350 wattiin (kahdeksan ohmin kuormalla).

Etuvahvistimen lähtöä (Pre Amp Out) ja päätevahvistimen tuloa (Power Amp In) voi käyttää myös sarjakytkenteisenä efektilenkkinä. Lenkkikäytössä täytyy kuitenkin muistaa, että ulkoisen efektin volume-/master-säädin toimii silloin koko nupin masterina, koska Microtubes-nupin oma Master-säädin kytkeytyy pois päältä silloin, kun Power Amp In -tuloa käytetään.

Darkglass-nupin takapaneelista löytyy myös asiallinen, balansoitu DI-lähtö omilla Pre/Post- ja maadoituskytkimillä.

Image

Pakettiin kuuluu älykäs jalkakytkin, jolla voi laittaa särön päälle ja pois, ja mykistää tarvittaessa koko nupin.
Pölyt lentoon tyylillä

”Tehokas” ei ole oikeastaan sopiva sana Darkglass Microtubes 900 -nupin tapauksessa. ”Järisyttävä luonnonvoima” kuvaisi uutuusvahvistimen vaikutusta jo paljon paremmin.

Minulla oli koesoitossa kotona käytössä 500 watin bassokaappi, ja master-säädin auki vain puoleksi, mutta ensimmäinen bassolinja oli hilkulla pudottaa naapuritalon isännän tikkailtaan. Darkglassin tapauksessa 900 ilmeisesti tarkoittaa todellakin 900.

Oikea paikka tällaisen voimapakkauksen testaamiseen olisi siis varmasti ison areenan tai festivaalin lava, mutta sellaista ei nyt ollut sopivasti tarjolla.

Darkglass-nupin teho on kuitenkin vain yksi osa kokonaisuudesta – myös soundin takia kannattaa mielestäni tutustua lähemmin Microtubes 900:aan. Jo vahvistimen puhdas sointi on erittäin herkullinen, ja monipuolisen EQ:n ansiosta eri soun-dien skaala on erittäin laaja. Säröosasto taas tekee hyvin selväksi, miksi firman maine on kasvannut niin räjähdysmaisesti viime vuosien aikana. Microtubes-nuppi kattaa koko bassosärön skaalan laidasta laitaan – erittäin kevyestä 1960-luvun reunasäröstä armottomaan metallisäröön.
Soundi pysyy kauttaltaan ”luonnollisena”, eikä särö tunnu koskaan päälle liimatulta lisukkeelta tai ylimääräiseltä häiriöääneltä. Blend-säätimellä löytyy aina sopiva suhde puhtaan potkun ja säröosaston rosoisuuden välillä.

Suosittelen Microtube 900 -nuppiin tutustumista alhaisella Master-tasolla, jotta voi nauttia ensin bassovahvistimen laatusoundeista. Nupin valtava teho tulee niin sanotusti ”kaupan päälle”.

 

Darkglass Microtubes 900

Kompakti bassovahvistin

• maksimiteho 900 W (2 tai 4 Ω)
• nelikaistainen EQ
• kytkettävä säröosasto (B3K tai VMT)
• DI-lähtö
• jalkakytkin kuuluu hintaan
• hintaluokka 1100 euroa

Lisätiedot: Soundtools
 

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä voit lukea tästä.