FBT X-Pro 112MA – monitori käy myös PA-kaapiksi

|
Image

Tilanteita tulee ja niitä menee. Ihan jokaisessa ei tarvita spesiaaleista spesiaaleimpia työkaluja, sillä onnistunut monitoimilaite ei ole kompromissi vaan multipätevä. Niinkuin tämä.

 

X-Pro 112MA on rakennettu perinteiseen tapaan vanerikoteloon. Monitori on mitoiltaan sopuisa ja melko kevyenä sen liikuttelu päätyyn veistetyistä kahvakoloista sujuu helposti. 
Paksu maalipinta vaikuttaa kolhuja hyvin sietävältä, etulaidan teräsverkkoa puolestaan tukevoittaa pitkittäisuuntaisesti prässätty ura.

Kaapin takana säätimet ja kytkimet ovat osittain kotelon reunan muodostaman lipan alla suojassa, mutta kyllä huolellinen on silti syytä olla roudatessa ettei niitä kolhi.

 

Image

Kylkiasento lattialla tai nosto pystyyn subwooferin päälle rumpufilliksi tai kaiutintelineelle PA-käyttöön käyvät yhtä kätevästi, eikä suuntakuviota tarvitse miettiä – se pysyy samana, sillä FBT:n koaksiaalielementti aukeaa 80 astetta joka suuntaan.

Lisävarusteena myytävä U-raita palvelee seinäkannakkeena kiinteässä asennuksessa. Sitä käytettäessä kaiutintelineen kupin tilalle ruuvataan laippa, jossa on sangan pulteille vastaavat kierteet kuin kotelon toisessa päässä on koteloon upotettuina jo muutenkin.

Äänen osalta eri käyttötilanteet on huomioitu neljällä valmiiksi muokatulla toistovasteella, joista ensimmäinen on tarkoitettu perusmonitorointiin kaappi lavalle laskettuna. 
Hi cut -valinta on suunniteltu rumpufillinä käyttöä varten, jottei tyypillisesti pään lähelle sijoitettu kaiutin puskisi liian terävästi soittajan korvaan. 

Myös bassorekisterille on oma vaimennuksensa, jossa ideana on vähentää alakerran jymyä erityisesti silloin, kun monitoreja sijoitetaan lähekkäin ja kytketään pareiksi keskenään. 
Neljäs valinta on FOH ja se tarvitaan, kun kaiutinta käytetään yleisölle suunnattavaan äänentoistoon. Kaikki perusteltuja ja todennäköiset käyttötavat huomioivia vaihtoehtoja.

Monikäyttöisyys on valttia

Äänilähteeksi kytketään tyypillisesti monitoroinnin monosyöttö mikseriltä, mutta X-Pro 112MA:n molemmat analogitulot kelpuuttavat kytkinvalinnalla myös mikrofonin liittämisen suoraan vahvistimeen. 
Kun näitä analogituloja on kaksi ja niillä myös omat voimakkuudensäätimensä, voi erilaisia pieniä puhetilaisuuksia tai trubakeikkoja hoitaa helposti. Kolmas tulokanava on sitten Bluetooth-laitteelle ja passaa vaikka taustamusiikin soittoon.

Kaikki toimintaan vaikuttava kytkimet ja säädöt ovat takalevyssä avoimesti näkyvillä, eikä erillistä aplikaatiota tai DSP-valikkoa tarvita. Näin se sopii myös niihin tilanteisiin, joissa käyttäjät eivät ole vihkiytyneitä audiolaitteiden syvällisyyksiin.

Soundiltaan X-Pro 112MA on asiallinen. Akustiset instrumentit kuulostavat sen kautta omalta itseltään, laulu soi puhtaasti ja miellyttävästi, eikä bassorekisterikään jää ohkaiseksi, vaikka lepääkin 12-tuumaisen kartion varassa. 
Ääntä kaiuttimesta irtoaa huomattavan paljon, joskin sitä arvioitaessa on muistettava kaapin kokoluokka – isoilla lavoilla tai ulkotilaisuuksissa tarvitaan kookkaampaa kalustoa, jota kyllä löytyy vaikka tästä samasta X-Pro-sarjasta. 

FBT X-Pro 112MA

Aktiivinen kulmamonitori/laulukaappi

• koaksiaalinen rakenne
• 12-tuumainen FBT-kartioelementti
• 25 mm painekammiodiskantti
• toistoalue 54 Hz –  20 kHz (-6 dB)
• neljä esiohjelmoitua perusekvalisointia
• kaksi mikrofoni/linjatuloa
• Bluetooth-tulo
• D-luokan vahvistimet: nimellisteho 1200 W (basso) 
+ 300 W (diskantti)
• maksimiäänenpaine 124 /129 db SPL (jatkuva / hetkellinen)
• vanerikotelo, maalattu
• mitat: 550 × 320 × 467 (mm, L × K × S)
• paino 16 kg
• hintaluokka n. 700 € 

Lisätiedot: Noretron Communication


 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.