LTD TL-4 Natural – iso soundi ilman kiertoa

|
Image

Rungon thinline-rakenne mahdollistaa akustisen basson käytön myös kovaäänisissä bändeissä.

 

Pietsomikrofonin keksiminen avasi oven akustisten kitaroiden linjasoittoon, mutta se myös synnytti silloin uuden soitinlajin – elektroakustisen bassokitaran. Uusi kiehtoo aina jo uutuutensa vuoksi, lisäksi tälle soitintyypille oli jo valmiiksi luontaista kysyntää, ei vähiten MTV:n kukoistavan unplugged-formaatin innostamana.

Täysin akustiset bassokitarat ovat nimittäin fyysisistä syistä aina liian hiljaisia yhtyesoittoon, jos niiden ääntä ei vahvista jollain lailla. Kitaroiden tavoin ulkoinen mikrofoni on soundille uskollinen, mutta kiertoherkkä. Magneettimikrofoni puolestaan kuulostaa, no niin: magneettimikrofonilta. Soittimen mekaanista värähtelyä aistivasta pietsosta tuli pian suosittu ratkaisu, jolla akustisen kitaran ja basson ääni saatiin kuuluville suhteellisen luonnollisena ja ilman kohtuutonta kiertoa. 

 

Paksu vai ohut?

Akustisia bassokitaroita on pääsääntöisesti kahta eri tyyppiä. 

Jotkut valmistajat yrittävät antaa akustisille bassokitaroilleen maksimaalisen paljon uskottavuutta ja soundillista syvyyttä rakentamalla mahdollisimman ison, täysakustisen kopan. Sellainen tuottaakin yleensä sointiväriltään pyöreähkön ja muhkean sointivärin, mutta iso koppa ja hyvin värähtelevä kansi ovat kuitenkin usein omiaan houkuttelemaan samalla esiin feedbackin eli akustisen kierron – etenkin jos halutaan soittaa hieman kovemmalla volyymillä.

Toiset valmistajat luottavat taas siihen, että soinnin kannalta tärkeimmät ainesosat ovat akustiselle bassolle tarkoitetut kielet, puinen talla, sekä laadukas pietsomikki ja siihen kuuluva etuvahvistin. Tällaisissa akustisissa bassoissa on lähes aina thinline-tyylinen runko, jossa lankkumaiseen runkoon on ensin jyrsitty etukautta koloja, ennen kuin rungon päälle liimataan erillinen kansi. Yleissointi on täysakustista rakennetta kuivempi, mutta kannen peittämät kolot muodostavat akustisia kammioita, jotka antavat sointiin silti jonkin määrän akustista luonnetta.

 

Perinteinen rakenne, laadukas toteutus

LTD:n Indonesiassa valmistettu TL-4 Natural on juuri tällainen thinline-tyylissä tehty akustinen basso. Kyse on liimakaulaisesta soittimesta täyspitkällä mensuurilla ja kiiltävällä viimeistelyllä. Hyvä balanssi on saatu syvällä kaulataskulla, jonka ansiosta kaulaliitos on 15 nauhan kohdalla. Rungon takaosaan lisätyn viisteen ansiosta ylimpiin nauhoihin pääsee tästä huolimatta hyvin.

Image

Amerikan jatoba -puuta myydään monella eri nimellä (mm. brazilian cherry), vaikka puu kuuluukin hernekasvien lajiin. Tätä keski- ja etelä-amerikkalaista, suhteellisen kovaa puulajia on käytetty jo pitkään esimerkiksi parkettilattioissa, kun taas LTD TL-4 -bassossa sekä soittimen talla että reunalistoitettu otelauta ovat jatobaa.

Image

TL-4:n runko on tehty kolmesta mahonkipalasta, ja sen päälle on liimattu reunalistoitettu kansi kauniista kuusivanerista. Käyrää sapelia muistuttava ääniaukko on sekin koristeltu erittäin siistillä reunalistalla.

Työn laatu ja viimeistelyn taso ovat LTD TL-4:ssä kauttaaltaan kiitettävällä tasolla. Ainoastaan paristokolon muovikansi istui testiyksilössä hieman liian tiukasti rungossa.

 

Siinä se roikkuu, siinä se soi

LTD:n painoa kannattaa mielestäni verrata akustisen kitaran sijasta lankkubassoihin, joiden keskuudessa se edustaa hyvää keskiluokkaa.

Koska basson runko on tasakanttinen (vrt. Telecaster) eikä rungon yläreunassa ole takapuolella loivennusta, täytyy soittimelle hake miellyttävä asento ja soittokorkeus hihnan pituutta vähän perusteellisemmin säätelemällä. Tuon vaiheen jälkeen yhteistoiminta sujuu miellyttävästi.

Basson balanssi on varsin onnistunut ja suhteellisen ohuen rungon ansiosta myös oikea käsivarsi löytää nopeasti mukavan soittoasennon.

TL-4:n solakka, Jazz-bassoa muistuttava kaula istuu ainakin omaan käteni erittäin hyvin. Basso saapui testiin myös erinomaisessa trimmissä.

Thinline-rakenteisen LTD:n akustinen ääni on vain marginaalisesti isompi kuin laadukkaassa lankkubassossa. Osaltaan kenties kaikukammioiden, mutta etenkin fosforipronssisten kielten ansiosta akustisen äänen diskantissa on kuitenkin havaittavissa selvästi enemmän hohtoa tyypilliseen lankkusoittimeen verrattuna.

Mikrofonin ja etuvahvistimen valinta on mielestäni TL-4:ssä osunut täysin kohdalleen. Fishman Sonicore -mikin ja TL-3-etuvahvistimen yhteispeli on saumatonta, ja basson vahvistettu ääni on – taajuuskorjaimet keskiasennossa – parhaalla mahdollisella tavalla neutraali. 

Fishmanin etuvahvistimen signaali on hyvin dynaaminen, taajuuskorjaimista löytyy riittävästi vääntöä soundin muokkaamiselle, ja viritysmittari toimii nopeasti ja luotettavasti.

Suoraan äänikortin ja Genelec-monitorien kautta E-kieli vaikutti soivan aavistuksen verran hiljaisempana kuin soittimen muut kielet, mutta asia korjautui helposti soittotekniikalla ja hyvin lievällä kompressoinnilla. Linjasoitto on karuudessaan kaikin puolin raakaa touhua, ja Bluetone- sekä Ashdown-bassokombojen läpi kielten keskinäiset voimakkuudet vaikuttivat kuitenkin hyvin tasaisilta.

LTD TL-4 on tämän testin perusteella hyvin laadukas soitin. Ohuen kopan ansiosta soittimen vaihtaminen TL-4:n ja lankkubasson välillä kesken keikkaa on hyvin mutkatonta. Lankkupohjaisen thinline-rakenteen ansiosta LTD-basso kestää myös kovaäänistä soittoa kiertämättä, vaikka soundi on selvästi tavallista umpipuista sähköbassoa ”akustisempi”.

 

LTD TL-4 Natural

Puoliakustinen bassokitara

• thinline-rakenne
• kokopuine mahonkirunko, jossa kaikukammioita
• kansi reunalistoitettua kuusivaneria
• liimakaula kolmesta pitkästä mahonkipalasta
• reunalistoitettu otelauta paahdettua jatobaa
• 22 jumbokokoista nauhaa
• pitkä mensuuri: 34 tuumaa / 86,4 cm
• jatobatalla, kielet läpi rungon
• Graph Tech Nubone XB -satula ja tallaluu
• kromatut Grover-virittimet
• Fishman Sonicore -piezomikrofoni
• Fishman TL-3 -etuvahvistin
• hintaluokka < 725 euroa

Lisätiedot: Musamaailma 

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.