Neo Instruments Mini Vent II – tästä ei leslie-efekti parane

|
Image

Saksalaisvalmistaja on löytänyt juttunsa, Mini Vent II:n rinnalla mallistoon kuuluvat kookas Ventilator II sekä kooltaan testilaitetta pienempi Micro Vent 122.

 

Siinä missä ison Ventilatorin parametrejä pääsee säätämään suoraan kansilevyn potentiometreillä portaattomasti, Mini Vent II:n toimintaa ohjaillaan valitsemalla eri parametreille ennalta valituista vaihtoehdoista mieluisimmat. Kojeen kyljessä olevalla painokytkimellä voi sitten valita jomman kumman muistiin tallennetun asetuskokonaisuuden käyttöön.

Käyttäjän hyppysteltäviksi annetaan neljä eri parametria, joille jokaiselle on viisi mahdollista asetusta. Nopeuden ohessa voi miksata ala- ja ylävatkaimen balanssia, säröä sekä virtuaalisten mikrofonien etäisyysvaikutelmaa. Edellisten lisäksi voi ja tulee valita vielä käyttötapa sen mukaan soittaako efektin läpi kitaraa vai kosketinsoitinta.

Image

Tulosignaali on aina monofoninen, mutta lähtösignaaliksi voi valita monon sijaan myös stereon.

 

Heti toimiin

Tehtaalta laite toimitetaan yleispätevillä perusasetuksilla, joilla pääsee mainiosti liikkeelle. Hallintalaitteisto on sekin yksinkertainen, yhdellä kytkimellä naksautetaan efekti päälle tai pois, ja toisella komennetaan keino-leslie hitaasta nopealle tai päinvastoin.

Ruokahalun kasvaessa on aika siirtyä muokkaaman tehtaan asetuksia oman henkilökohtaisen maun ja käyttötilanteen suuntan. Käyttöohje on niukka, mutta hetken totuttelulla ohjelmointiin pääsee kyllä sisälle.

Erillisiä namikoita parametrien muuttamiseen ei ole, laite täytyy irrottaa hetkeksi virtalähteestä ja käynnistää nopeutta kontrolloiva jalkakytkin pohjaan painettuna. Sen jälkeen vasen kytkin palvelee parametrin valitsimena, joka kutsuu jokaisella painalluksella esiin aina seuraavan muokattavan asetuksen, jotka toistuvat päättymättönä lenkkinä samassa järjestyksessä. Oikealla kytkimellä naksutellaan sitten sopiva asetus kullekin parametrille.

Virtuaaliroottoreiden nopeutta ilmaisevat ledit näyttävät puuhan aikana, mikä arvo asetukselle on valittuna, mutta eivät kerro mikä parametri on säätövuorossa. Keskittyminen palkitaan, ja jos eksyy kartalta, pääsee Mode-parametrin kohdalla taas kärryille, se kun tarjoaa ainoastaan kaksi valintaa muiden parametrien ollessa viisiportaisia.

 

Sarvesta härkää

Säätöjen määrä voi tuntua rajalliselta, mutta täytyy muistaa lähtökohta. Mini Vent II ei ole ”jokin efekti”, jonka ideana olisi hulvaton vellonta ja pidäkkeetön muljutus. Se jäljittelee aitoa leslie-kaappia, jossa käyttäjälle ei annettu sen paremmin perusnopeuksien valintaa kuin ala- ja yläkaistan balanssiakaan säädettäväksi. Ollaan siis jo runsaamman äärellä tässä suhteessa.

Särön määrässä viisi porrasta on ehkä aavistuksen karkeahko jako, mutta käytännössä sekin toimii käyttökelpoisesti. Luonteeltaan roso ei ole sellaista reunasäröä, jonka kanssa tulisi leikiteltyä soittodynamiikalla sointia puhdistaen tai rankentaen, vaan pikemminkin se maustaa soundia ikäänkuin äänen ylle laskeutuvana harsona tai huntuna, sävyltään musikaalisena ja miellyttävänä.

Kaksi muistipaikkaa omille luomuksille on sekin riittävästi. Päädyin muotoilemaan yhden soundin puhtaaksi ja virtuaalimikrofonien etäisyysvalintaa kasvattamalla hitusen pyöristetyksi, toisen säröllä rouhistetuksi ja mahdollisimman likeiseksi. Ala- ja yläkaistan balanssisäädöllä sointia voi vielä sitten painottaa erottelevamman tai möyheämmän suhteen.

Mini Vent II ei liene ihan heräteostoksen hintainen, mutta leslie-efektiä kaipaavalle se antaa hämmästyttävän autenttisen soundin. Keskialueen rekisteri todella hyökyy kohti ja vetäytyy jatkuvan aallokon tapaan niin eläväisesti, että yläroottorin liikkeen voi nähdä silmät kiinni kuunnellessaan. Kiihdykset ja jarrutukset sujuvat maukkaasti ja halutessaan efektin voi pysäyttää polkaisemalla samaan aikaan kumpaakin kytkintä. Kerrassaan erinomainen laite.

 

Neo Instruments Mini Vent II

Digitalinen leslie-simulaattori

• 24-bittiset A/D- ja D/A-muunnokset
• näytetaajuus 84 kHz
• 32-bittinen SHARC DSP -prosesssori
• kohinaetäisyys 80 dBA
• tuloliitynnän herkkyys -10 dBV (Hi), 0 dBV (Lo)
• tuloliitynnän nimellinen impedanssi 1 megaohmi
• lähtöliitynnän nimellinen impedanssi 100 ohmia
• käyttö ulkoisella 12 V virtalähteellä (kuuluu hintaan)
• virran tarve 200 mA
• paino 1,1kg  (ilman virtalähdettä)
• mitat: 100 × 105 × 55, (l × s × k, mm)
• hinta 289 euroa

Lisätiedot: Power-Sound

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.