Oek-Sound Soothe – kotimainen plugari näyttää kaapin paikan!

|
Image

Resonanssit pois. Vain resonanssit.

Oek-Sound Soothe ilmaantui täysin yllättäen markkinoille ihan hiljan. Tämä suomalaisen yrityksen ensimmäinen kaupallinen plugari lupaa pureutua pulmaan, joka vaivaa useimpia kinkkisten laulu- ja instrumenttifailien kanssa peuhaavia: joskus äänitystapa tai prosessointi, esimerkiksi kompressointi, nostaa pintaan joitain äänilähteelle tyypillisiä ominaistaajuuksia, joista pitää päästä nopeasti ja näppärästi eroon. Tähän asti moni on käyttänyt siihen tarkoitukseen dynaamista ekvalisaattoria tai monikanavakompressoria/limitteriä, mutta usein prosessi aiheuttaa tarpeettomasti muuta haittaa signaalille: mm. asiaan kuulumattomia artifakteja ja vaimentumia.

Soothe on sekin dynaaminen ekvalisaattori, mutta varta vasten resonanssien vaimentamiseen suunniteltu ja pitkälti automaattinen. Sen toiminnalle asetetaan tietyt reunaehdot, jonka jälkeen sen viisi suodinta säätelevät toimintaansa omatoimisesti.

Ruudulla näkyvä kaariviiva pallukoineen ei ole tavanomainen ekvalisaattorin kuvaaja, vaan siihen tarttumalla voi asettaa eri suotimille niiden vaikutustaajuudet sekä threshold-arvot. Mitä ylemmäs pallukkaa nostaa, sen voimallisemmin kyseinen suodin toimii.

Kuvaajan takana näkyvä sininen alue ei puolestaan ole läpi kulkevan audion spektri vaan näkymä ilmentää kompression toimintaa realiaikaisesti. Mitä syvempi lovi näkyy sitä rajummin suodin kyseisellä kohdalla puraisee.

 

Suoraan toimeen

Soothe paneutuu pulmaan yksinkertaisen, mutta tehokkaan käyttöliittymän kautta, ja ainakin allekirjoittaneen tämänhetkisen kammoprojektin taustakööriraidoille kyseinen plugari teki ihmeitä yllättävänkin pienin säädöin. Soothen viisialueinen EQ tekee resonanssimetsästyksestä helppoa, ja plugarin käyttöliittymän reaaliaikainen analysaattori reagoi nopeasti.

Alunperin juuri laulukäyttöön suunniteltu Soothe tuntui toimivan laulumateriaalin ohessa myös oikein näppärästi akustisen kitaran ja mallettien hallinnassa. Nuo kolmannen osapuolen nauhoittamat instrumentit kärsivät ikävistä resonansseista, mutta Depth-säädöllä sekä Sharpness- ja Selectivity-parametreilla tasoittelu onnistui vailla artifakteja.

Vaikka kyllä niitä artifaktejakin saa, jos niitä haluaa! Plugaria tulikin käytettyä kaikenlaisen sound design -raakamateriaalin luomiseen kaiken muun lisäksi.

 

Asiallista jälkeä

Pidin Soothen yleissoundista, ja plugari tuntui oitis sopivan työympäristööni. Säätövara on melkoisen suuri, joten varomaton huonolla kuuntelulla varustautunut miksaaja/äänittäjä voi tehdä vahinkoa huolimattomuudellaan. Mutta säätövarassa piilee myös Soothen vahvuus: siitä riittää moneen vaivaan. Itse käytin plugaria myös varomattoman virekorjausprosessin lopputuloksena syntyneen ”lasihelinän” poistoon.

Soothe on mainio, kotimainen lisä vähän vähemmän saturoituneelle markkina-alueelle. Helppo käyttöliittymä ja graafinen vaste kertovat kaiken olennaisen prosessista, ja Soothen soundi – tai oikeastaan soundittomuus – lupaavat hyvää Oek-Soundin tuleville tuotteille.

Jään odottamaan innolla Olli Erik Keskisen luotsaaman yrityksen tulevia innovaatioita.
 

Oek-Sound Soothe

Dynaaminen resonanssisuodin

• vaatiimuksena macOS 10.7 tai uudempi, Windows-versio tulossa
• toimii AU-, VST-, ja  AAX-formaateissa
• yhteensopiva useimpien DAW-ohjemien kanssa
• myynti suoraan valmistajan omasta verkkokaupasta
• hinta: 149 euroa

Lisätiedot: Oeksound

 

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä voit lukea tästä.