Ovation iDea - kun iDea iskee...

|
Image
 

Pienet ideoiden keruuseen ja harjoittelun tueksi suunnitellut tallentimet ovat nykyisin erittäin yleisiä. Uusin lienee Ovation iDea – kitaraan istutettu pikkuäänitin.

Ovation iDea-kitaran varsinainen juju on etuvahvistimeen integroitu tallennin. Sillä voi kerätä talteen ideoita, luupata materiaalia ja siirrellä usb-väylää myöten dataa kaksisuuntaisesti tietokoneen ja kitaran välillä. Ovation iDea sopii asennettavaksi niihin Ovationin kitaramalleihin, joissa on OP- ja VIP5-tyyppinen etuaste. Valmistajan nettisivuilta saa lisätietoa eri etuasteiden keskinäisestä vaihtokelpoisuudesta.

Image


Ovation iDea on itsessään mainio tuote, mutta sen esittelyyn tällä kerralla valittu kiinalaisvalmisteinen CC541-kitara oli jotain aivan muuta. Suurpiirteisen summittaisesti viimeistellyn soittimen pääpulma oli väärin sijoitettu talla, jonka vuoksi koko kitara soi kauttaaltaan epävireisesti. Niinpä keskityn tässä arviossa ainoastaan paketin toimivaan osaan: OPi-1-etuasteeseen ja iDea-tallentimeen.

 

Formaatti on MP-3

Ovation iDea tallentaa soiton mp3-muotoisena etuasteen 128-megaiselle muistikortille. Äänittää voi neljällä eri tavalla: itse kitaran äänen soittimen tallamikillä, laulun iDean kontrollipaneeliin upotetulla kondensaattorimikrofonilla, ulkoisia äänilähteitä aux in -jakin kautta, tai usb-väylän avulla. Lisäksi soittaja voi yhdistellä kahta tulosignaalia eli kitaraa ja kondensaattorimikkiä, tai kitaraa ja aux in -tuloa.
Ovation tarjoaa netissä runsaasti biisien taustoja, joita voi siirtää tallentimeen oman harjoittelun tueksi. Luonnollisesti myös omat biisipohjat käyvät, kunhan äänite on mp3-muodossa.
Äänitys, toisto ja äänitteen luuppaaminen käyvät näppärästi etuasteen omilla painikkeilla ja tallenteet siirtyvät omaan kansioonsa. Toistettavat pätkät valitaan muistista dataohjaimen avulla, lcd-näytöllä suunnistaen.
Muita iDean tarjoamia optioita ovat virittimen lisäksi myös mahdollisuus datan tallennuskoon, ja toistettavien tiedostojen tempojen muuttamiseen.

 

Äänittämään

Itse äänittäminen on helppoa. Tärkeimmät etukäteen asetettavat valinnat ovat audion laatu ja äänilähteiden koostumus: äänitetäänkö kitaraa kimpassa sisäänrakennetun mikrofonin kera vai auxin kanssa.
Äänitys ja sen lopetus tapahtuvat toistuvilla rec-painikkeen painalluksilla ja toisto erillisellä play-painikkeella. Kuunnella voi joko paketin mukana toimitettavilla nappikuulokkeilla tai miniplugilla varustetuilla luureilla, tai sitten kytkemällä kitara USB-kaapelilla suoraan tietokoneeseen. Tietokone näkee kitaran suoraan ulkoisena kiintolevynä.
Äänenlaatu on parhaimmillaan asiallinen ja "saneluvermeen" näkökulmasta audio on jopa hyvää tasoa. Hennommin laulaessa mikrofonin poimima ääni jää helposti kitarasignaalin varjoon. Mahdollisuus näiden kahden balanssin säätöön olisikin asiaa. Toivotaan että sellainen tarjotaan tulevien päivityksien myötä.


Toimii myös livenä

Äänittämisen ohessä Ovation OPi-1:n tavanomaisempi käyttö akustisen signaalin esivahvistimena toimii asiallisesti. Sävynsäätimien toiminta tuottaa vallan monipuolisia soundeja, mutta liukusäätimet ovat mekaaniselta tuntumaltaan hieman heiveröiset. Lisäksi ne ikään kuin tuppaavat kiilautumaan paikoilleen. Tämän vuoksi niiden liikkeellelähtö on turhan nykivää sorttia.
Perusoinnillisesti OPi-1:n tuottama soundi on varsin hyvä. Ääni on selkeä ja erotteleva "perusakkarin" ääni – hieman kovahko, mutta ilman häiritsevää keinotekoisuutta tai plastisuutta. Tällaisenaan se toimii hyvin livenä ja sopivalla biisikohtaisella efektoinnilla soundi on varsin helppo äänitettäessä sijoittaa miksaukseen.

Tervetullut uutuus

Ovationin iDea -konsepti ansaitsee ehdottomasti paikkansa, mutta vain ansiokkaamman soittimen kera. Toivon hartaasti, että valmistaja kiinnittää kritiikkiin huomiota sillä tällaisenaan nyt testattu kokonaisuus ei pysty uskottavasti haastamaan tallentavia kilpailijoitaan ts. erillisiä näppärästi kuljetettavia stereotallentimia.
Mutta Ovationin systeemin valtti onkin vaivattomuus ja helppous. Soittaja voi trubaduuri- ja bändikäytön lisäksi äänitellä omia demoja, näppärästi USB:llä tuoda ja viedä tallenteita ja vaikkapa harjoitella uusia taitoja valmistajan sivuilta ladattavien opetuspakettien opastuksella. Tallenteita voi jopa hidastaa ja luupata jos haluaa. Ei hullumpaa.
Ovationin uutuus onkin varsin persoonallinen ja hauska vaihtoehto luovan biisinikkarin reissutallentimeksi. Laadukkaamman soittimen varusteena iDea yltää ajatuksena korkealle.
 

Ovation iDea

Akustisen kitaran etuaste/mp3-tallennin

• kolmialueinen eq ja volume
• kitarassa tallamikrofoni
• oma kondensaattorimikrofoni säädinpaneelissa
• aux-tulo
• USB-väylä tiedostojen siirtoon
• äänitteiden hidastusmahdollisuus
• Ovationin sivuilla ladattavaa opetusmateriaalia

Tietoa verkosta: Ovationidea