Reverend Descent RA Baritone – yllättävän monipuolinen!

|
Image

Reverendin baritonikitaralla on matalampien taajuuksien rouhijoille pari mielenkiintoista ässää hihassaan.

 

Reverend Descent RA Baritone on kuusikielinen baritonikitara, joka muiden Reverendin soittimien lailla on suunniteltu yhtiön pääkallopaikalla Ohiossa, mutta valmistettu Etelä-Koreassa. Lopullisia hienosäätöjä varten yhtiön instrumentit lähetetään kuitenkin aina Yhdysvaltoihin, josta ne rahdataan maailmalle.

Image

Descentin erikoisuutena on 679,45 mm mensuuri, joka poikkeaa oleellisesti normaalin baritonin soivasta kielenpituudesta. Kitara toimitetaan 12–68-kielisetille säädettynä, ja venytysten helpottamiseksi g-kieli on punomaton.

Kuvasssa näkyvän burstin ohessa soitinta valimistetaan myös kokomustana. 

 

Ensiluokkaista työnjälkeä

Testikappale on viimeistelty tummanpunaisella sunburst-värityksellä, mutta soitin on saatavilla myös purpleburstina, mustana, sekä ainakin kuvissa varsin komealta näyttävällä silverburst-viimeistelyllä. Runko on veistelty korinapuusta, joka pitää soittimen painon maltillisena, mutta soundin mahonkimaisen lämpimänä ja keskitaajuuksiltaan terveenä.

Soittoergonomia on huomioitu reilulla viisteellä rungon takapuolella sekä kyynärvartta varten kanteen tehdyllä loivennuksella. 

Talla on Stop Tailpiecen kanssa paritettu Tune-O-Matic, joka on sijoitettu kielten soivan pituuden lisäämiseksi tavanomaista taaemmas.

Lämpökäsitellystä vaahterasta veistellyn kaulan ohut satiinilakkaus takaa kitkattoman soittotuntuman, joka ei muutu tahmaiseksi hikisemmässäkään menossa. Kaulan lakkaus on toki aina makuasia, mutta henkilökohtaisesti suosin kourassani aina mahdollisimman viimeistelemättömän tuntuista puupintaa, joten olin Descentin varressa kuin kotonani.

Profiililtaan ovaali kaula muistuttaa tuntumaltaan perinteistä stratoa. Otelauta on vaahteraa ja kaksitoimiseen kaularautaan päästään käsiksi totuttuun tapaan lavan juuresta. 43 mm leveä satula on grafiittia, jonka urissa kielet pysyttelivät testikäytössä kiltisti ja vireen kärsimättä. Virittimet ovat puolestaan Reverendin lukittavaa Pin-Lock-mallia ja epäilemättä vaikuttavat omalta osaltaan vireen hyvään pitävyyteen.

Otelaudan kuperuus on veistetty gibsonmaisesti 12 tuuman säteellä, ja sen pintaan naputellut 22 nauhaa omaavat hitusen tavallista jumbokokoa matalamman profiilin. Nauhatyö on kauttaaltaan ensiluokkaista: nauhojen päät eivät törrötä reunojen yli ja jokainen nauhaväli soi täysin puhtaasti. Kitara saapui valmiiksi kvarttia standardivirettä matalammalle säädettynä ja soittotuntuma on miellyttävä, mutta silti jämäkkä.

 

Ensivaikutelmaansa monipuolisempi

Kontrollit ovat yksinkertaiset, mutta eivät täysin perinteiset. Kitarasta löytyy tuttuun tapaan master volume- ja tone-säädöt, mutta kolmas potikka on varattu valmistajan kehittämälle, bassotaajuuksia leikkaavalle Bass contour -säätimelle. Itse potikat ovat matalaprofiilisia ja niissä on helposti tartuttava röpötetty pinta. Kolmiasentoinen mikrofonikytkin on puolestaan yksi napakoimmista, jota olen kuunaan napsutellut.

Bass contour -säädintä vastapäivään käännettäessä muhevat, suoraan palleaan iskevät alataajuudet muuntuvat lähes telemäiseksi twangiksi. Esimerkiksi tallamikillä voidaan siirtyä paksusta raskaammalle rockille soveltuvasta möyrinnästä napakkaan, miltei katrimaiseen terävyyteen pelkällä leikkurin pyörittelyllä. Säädön vaikutus on niin selkeä, että sitä voi hyvin hyödyntää soundia tukevoittavana boostina soolosoittoon mikkivalitsimen hamuilemisen sijaan.

Descentin tone-säätökään ei ole sieltä tavanomaisimmasta päästä. Se ei ainoastaan leikkaa tasaiseen tahtiin ylätaajuuksia taaksepäin rullaillessa vaan ”täysillä” taajuudet ovat keskenään sopusuhtaisessa balanssissa, mutta vastapäivään kääntäessä vaikutus kohdistuu enemmän keskitaajuuksiin. Yli puolenvälin peruuteltaessa siirrytään jopa skuupattuihin maailmoihin, mutta silti ylärekisterin säihke säilyttäen.

Tone ja bass contour toimivatkin dynaamisesti keskenään ja tuovat soittajan hyppysiin runsaan soundipaletin. Monikäyttöisyyden kruunaa kitaran treble bleed -piiri, jonka avulla signaali säilyttää kirkkautensa myös volumea laskettaessa.

 

Muhkeaa murinaa

Descend on varustettu Railhammer Chisel -mikeillä, joista irtoaa säädöistä riippuen kaikkea paksusta humbucker-murinasta aina äkäisten yksikelaisten runtuun. Perussoundi on paksu ja erotteleva, sijoittuen juurikin jonnekin Les Paulin ja stratocasterin välimaastoon.

Alakielillä soundi on hyvän baritonin tavoin murean mehukas, mutta ylempänä kirkkaan erotteleva. Runko- ja kaulamateriaalin myötä keskitaajuudet soivat lämpönsä säilyttäen ja atakki on ponnekas. Tämä tulee esiin myös akustisesti, sillä kitara soi voimakkaasti ilman virtaakin.

Mikrofonien tasapainotuksessa on onnistuttu, ja ne pelaavat hyvin yhteen keskenään. Kaulalla on helppo luoda kermaiset liidit, tallan soveltuessa dempattuun louhintaan yhtä hyvin kuin paksumpiin blues-venytyksiinkin. Bass contour- ja tone-säädöt minimissä kaulamikillä voi pomputella lämpimiä pseudobassokuvioita, ja vaikka tallamikiltä ei varsinaista näkkileipää sovikaan odotella, yltää se bassoleikkurin reilummalla peruuttelulla yllättävänkin twangikkaisiin sfääreihin.

Vahvistimesta tai pedaalista saturaation määrää annosteltaessa päästään käsiksi hyvin leikkaaviin ja rapsakoihin särösoundeihin ilman liikaa kuminaa. Mikit toimivat mainiosti myös puhtailla asetuksilla soiden kuulaasti, mutta tymäkästi.

Kitaran soundimaailman monipuolisuudesta kertonee jo tarpeeksi se, että tarvittaessa sillä voi vaihtaa tunnelmia suoraan lennosta matalavireisestä louhinnasta sulavaan jazzailuun.

 

Vastinetta rahalle

Reverend Descentin skaala ja kaulaprofiili tekevät siitä oivan vaihtoehdon baritonikitaroihin tottumattomille musikanteille. Soittotuntuma on vahvasti tavalliseen kuusikieliseen kallellaan, mutta samaan aikaan soundit tarjoavat autenttista murinaa. Paksumpiin kieliin tottuneet strato-/telesoittajat saattavat jopa tyystin unohtaa operoivansa baritonin varressa.

Jos soittimesta täytyy jotakin huomautettavaa löytää, niin siksi voitaneen laskea rungon runsaista viisteistä huolimatta muhkean neliömäiseksi jätetty kaulaliitos, joka voi häiritä joidenkin soittajien pääsyä ylänauhoille. Itse kaulaliitoksen pitävyydestä ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta, sillä kaula on pultattu kiinni runkoon kaikkiaan kuudella ruuvilla.

Materiaalien ja työnjäljen osalta Descent tarjoaa varsin hyvää vastinetta rahalle. On kuitenkin syytä ottaa huomioon, ettei ainakaan testilaitteen mukana tullut sen enempää laukkua kuin gigbagiakaan. Tuhannen euron hintaluokassa tämä alkaa toki olla enemmän jo sääntö kuin poikkeus, mutta mikäli jommallekummalle on tarvetta, sen hankintahinta on syytä laskea budjettiin mukaan.

 

Reverend Descent RA Baritone

Kuusikielinen baritonikitara

• valmistusmaa: Etelä-Korea
• korinarunko
• vaahterakaula ruuviliitoksella
• vaahteraotelauta
• kielten soiva pituus 679,45 mm (26,75 tuumaa)
• lukittavat Pin-Lock-virityskoneistot
• Tune-o-matic-talla
• Railhammer Chisel -mikrofonit
• kolmiasentoinen mikrofoninvalitsin
• säädöt: volume, tone, bass contour
• hinta: 990 euroa

Lisätiedot: Custom Sounds

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.