SSL 2+ – plussaa, plussaa…

Nyt on kietaistu kaksi herkkua samoihin kääreisiin, kun nykyaikaisten etuvahvistinten soundin pitäisi napin painalluksella vastata 80-luvun maineikasta SSL 4000 -sarjan mikseriä.
Ja kaupanpäällisiksi saa vielä ladata pinkan Oxford-sarjan plug-in-efektejäkin mukaan.

 

SSL 2+ toimii Macissa plug & play -periaatteella, eikä vaadi minkäänlaista apuohjelmaa tuekseen. Plug-init onkin tarkoitettu tietokoneessa audion tallennukseen ja muokkaukseen käytettävän DAW-ohjelman lisävarusteluun. Windows-puolella käyttö vaatii ensin ajurin asennuksen, mutta se lienee pc:n käyttäjille tuttua huttua. Näytetaajuuden ja koodin bittimäärän suhteen SSL 2+ on suurpiirteisesti kuvattuna kaikkiruokainen.

Solid State Logicin SL:n lähtökohta on, että äänittäjä osaa ja haluaa säätää kaikki asetukset itse kohdilleen. Automatiikkaa ei tämä laite tarjoa.

 

Kahden tulokanavan ja neljän lähdön kapasiteetti tekee stereoäänityksen ohella mahdolliseksi myös itsenäiset kuuntelumiksaukset tarkkaamon kaiuttimille ja kuulokkeisiin, eikä parin kanssa työskennellessäkään tarvitse neuvotella kompromissia balansseissa. Jos ollaan samassa huonetilassa artistin kera, voi kaiutinkuuntelusta myös luopua kokonaan, sillä fyysisiä luurilähtöjäkin on kaksi.

Kumpaankin tulokanavaan voi kytkeä mikrofonin tai linjatason signaalin, ja kumpikin etuaste muuttuu kytkimen painalluksella instrumenttikäyttöön soveltuvaksi.

Kanavakohtaisesti valitaan sekin, haluaako äänittää SSL:n nykyaikaisten etuasteiden kautta sellaisena kuin ne ovat, vai kaipaako soundi 4K-kytkimen takaa löytyvää kasarinostetta. Valmistajan saatesanojen mukaan kyse on SSL:n 80-luvun miksereille ominaisesta soundista, joka niissä muodostui koko signaalitien matkalla, ja koostui niin tulokanavien ja summausvahvistimien kuin kompressoreidenkin osalta pikkuhiljaa kumuloituvasta harmonisesta säröstä ja tietynlaisesta diskanttikorostuksesta.

Perinteinen mittarointi ohjaa tasojen säätöä ja kuuntelulle on omat hanikkansa. Tuloista suoraan monitoroitavan signaalin ja tietokoneelta kuunneltavan materiaalin keskinäinen suhde määritellään portaattomalla balanssisäätimellä, ja haarukka ulottuu pelkästä tulokanavien kuuntelusta vain tietokoneelta tulevan materiaaliin tarkkailuun. Sen lisäksi kummallekin kuulokeliitännälle on itsenäiset volume-säätimensä ja kaiutinkuuntelulle vielä omansa. 

Jos äänitetään kahta erillistä monosignaalia, ei monitoroinnissa ole niiden keskinäiselle voimakkuudelle erikseen säätöä eikä panorointia. Kuuntelubalanssi määräytyy suoraan etuvahvistinten voimakkuuksilla ja molemmat kanavat sijoittuvat keskelle. Mikäli tallennetaan stereona, voi suoran monitoroinnin nap-saut-taa vastaavaan formuun, jolloin ykköskanava on vasen puoli ja kakkonen oikea. Järjestely ei vastaa monipuolisuudessaan niitä audiosovittimia, joissa suoran monitoroinnin panoroinnit ja voimakkuudet asetellaan tietokoneelle asennetulla applikaatiolla, mutta pääsääntöisesti tämä toimii käytännössä kyllä vallan mainiosti. 

Tietokoneeseen SSL 2+ kytketään USB:n kautta ja paketissa on kaapelit sekä USB-C- että USB 2.0 -liitännöille. Laitteella on esimerkillisen hyvä itsehillintä, kaapelin liittäminen tai irroittaminen tietokoneen ollessa päällä ei aiheuta minkäänlaista pauketta, eikä purkki lähetä mitään häiriösignaalia myöskään kanavien phantom-kytkimiä käytettäessä – audioyhteys aukeaa siististi ja hiljaisesti vasta, kun tilanne on asettunut levolliseksi.

 

Kylkiäisinä ohjelmisto poikineen

Solid State Logic paketoi kaksplussan mukaan melkoisen määrän ohjelmistotuotteita – sekä muiden tekemiä että omiaan. Ohjelmat saa ladattua vapaasti käyttöönsä, kunhan on ensin rekisteröinyt laitteen sarjanumeron SSL:n sivustolla omalle käyttäjänimelleen. Osa ohjelmistoista vaatii lisäksi iLok-tiliä käyttöoikeuksien valvontaa varten.

Testin yhteydessä latasin omalle koneelle vain SSL:n omat Oxford-sarjan plugit, joista Vocalstrip 2 sekä Drumstrip tulevat pysyvän käyttöoikeuden kera, kun taas kahdeksan muuta plugia aukeavat kuuden kuukauden mittaiselle koejaksolle. Jonka jälkeen niistä luopuminen saattaa kyllä tehdä tiukkaa, sen verran koukuttavia työkaluja joukossa nimittäin on.

Channelstripien ideana on eri käyttötarkoituksiin optimoitujen kokonaisuuksien koostaminen valmiiksi, DAW-ohjelman kanavainserttiin sopiviksi kokonaisuuksiksi.

Esimerkiksi Vocalstrip 2 sisältää kompressorin ja expanderin lisäksi tarkoituksenmukaiset dynaamiset suotimet, joilla lauluraidalta siivotaan käärmeässät ja kiusalliset puhalteet (klusiilit). Sekä juuri vokalistisiin kohteisiin muovaillun ekvalisaattorin sävynmääritykseen.

Laulu- ja rumpukanava-plugit ovat itsessään jo rahanarvoisia etuja, vaikka käytössä olisi täysin varusteltu audiontallennus- ja käsittelyohjelma jo entuudestaan.
Jollei ole, niin nyt sellaista voi makustella rauhassa, kun SSL 2+:n myötä lohkeaa käyttöoikeus varsin mellevillä plugeilla ladattuun Pro Tools First -ohjelmaan, jonka vaihtoehtoehtona tai täydennyksenä tarjotaan myös Ableton Live Lite.

Native Instruments on sidottu sekin mukaan pakettiin, Hybrid Keys & Komplete Start avaavat tullessaan yli 2000 soundin kirjaston, jolla musiikin teossa pääsee jo reippaasti alkua pitemmälle. 

 

Neljä Koo on plussaa

SSL 2+ kuulostaa vakuuttavalta. Vahvistusta kanavissa riittää ja etuasteiden soundi on roteva ja tarkka: ei äärimmäisessä mielessä hifistynyt vaan pikemminkin poppiin tai rokkiin reuhakkaasti kallellaan.

Instrumenttisovitus on sekin onnistunut, eikä suoraan boksiin kytketty kitara tai basso kuulosta ultradiskanttiselta, kuten linjasoitossa usein tuppaa käymään. Soundissa on mellevää paksuutta ja innostavaa juurevuutta.

Kanavien 4K-kytkimillä soundiin saa sitten vielä kokonaan uuden väänteen. Äänilähteestä riippuen se hahmottuu päällimmiltään preesens-alueen korostukseen ja ylemmän diskantin ilmavuuteen, mutta tarkemmalla kuuntelulla vaikutuksia löytyy alemmistakin rekistereistä. Siellä tekstuuriin tulee tietynlaista rosoa ja rouheisuutta, joka saattaa olla juuri se sopiva mauste silloin, kun putipuhdas ei ole ihanteellinen soundi. Toisaalta sama rouhe ei välttämättä ole eduksi äkkijyrkkiä alukkeita tykittäville ja kapealla spektrillä soiville perkussioille, joiden iskevyyttä ilmiö saattaa rispaannuttaa. Teräskielisen akustisen sointiin 4K antaa ekstra-annoksen säihkettä, ja sen avulla esimerkiksi virvelin ylämikinkin kautta irtoaa sävykästä ylärekisteriä, joka nostaa maton sähinän esiin korvia riipimättä. Ihmisääneen 4K tuo sopivaa röyhkeyttä, jolla diplomaattisempikin esitystapa saa tarpeen tullen ripauksen määrätietoista pyrkyä eturiviin päästäkseen. 

SSL 2+ on kompakti kotipesän audiosovitin tai reissureppuun mahtuva työkalu, jolla yhden tai kahden raidan tallennus sujuu ammattilaadulla ja vaivattomasti. Selkeä kattaus tekee käytöstä helppoa ja nopeata, mukana toimitettavat oheisohjelmat tukevat toimintaa ja ruokkivat tekemisen intoa. Mainio paketti.

 

Solid State Logic SSL 2+

Kaksikanavainen audiosovitin USB-väylään

• kaksi mikrofoni/linjatuloa, +48 V phantom
• molemmat tulot sopivat myös instrumenttikäyttöön
• balansoitu stereolähtö (1–2) tarkkaamokaiuttimille
• balansoitu stereolähtö (3–4) tallentimelle, tai kuulokkeille
• kaksi stereofonista kuulokelähtöä
• midi in & out
• 24-bittiset A/D ja D/A-muunnokset
• näytetaajuus 44,1–192 kHz
• hintaluokka noin 300 euroa

Lisätiedot: Nordic Audio Distribution Suomi

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

05.06.2021
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy