Adam Lambert: "Velvet" – kun enemmän on enemmän

Image

Velvet on Adamin neljäs studioalbumi. Se sisältää 13 uutta kappaletta, ja tyylin puolesta tässä mennään hiukan eri linjoille, kuin edellisillä sooloprojekteilla.

 

Musiikissa on nyt elementtejä 60- ja 70-lukujen kitaravetoisesta funk-rockista (a la Dennis Coffey jne.) yhdistettynä 80-luvun diskoon, syntikkapoppiin ja glam-rockiin. Kunnianosoitus siis Lambertin omille retro-ikoneille. Eli ei ihan ”perinteistä” Lambertia – mikä nyt sitten on hänelle perinteistä, kun hänen äänensä ja taitonsa taipuvat vähän joka tyyliin?

Kappaleelle ”Roses” on mukaan otettu-Chic mies, supertuottajamuusikko Nile Rodgers, kappaleen silti olematta mikään perus disko-tuotos.

Adam on ollut itse kirjoittamassa levyn kaikkia kappaleita, mikä myös kertoo sen, että hän on hyvin ammattitaitoinen, eikä todellakaan kannata aliarvioida hänen tekemisiään. Johan hän Queen yhtyeen kanssa osoitti, kuinka monipuolinen artisti hän on.

Moni varmasti odotti, että tästä ”Velvet” albumista tehtäisiin puhdas ykköshittejä sisältävä kokonaisuus. Lista- ja myyntimenestystä varmasti tuleekin. Prince-fanitkin löytävät hyvin samoja sävyjä Adamin uutuudelta. Tanssikansa ottaa tämän albumin varmasti omakseen myös.

Kappaleella ”Stranger You Are” basso ja hi-hatti mukavasti muistuttavat Queenin Another One Bites the Dustia, ja väliosassa taas on Stevie Wonderin "Sir Duke" -henkinen bassosoolo. Eli perinteitä kunnioittaen mennään.

Kuten niin monesti itselleni nykyään käy, en löydä varsinaista suosikkia tai kappaletta, joka olisi yli muiden.

Albumi on taidokkaasti soitettu ja tuotettu. Osa levystähän julkaistiin EPnä vuona 2019, joten ainakin fanit jo tiesivät odottaa, mitä on tulossa jatkossa.
Toivottavasti Lambert jatkaa seuraavallakin albumilla samaa linjaa. Hänen äänensä sopii näihin samettimaisen hyvin, käyttämättä falsettiakaan liian korviakuluttavasti.
Sekin on asia, mikä artistin pitää ymmärtää. Sopiva sekoitus kaikkea pitää kuuntelijatkin hereillä, eikä tule kyllästymistä missään vaiheessa.

Adam nousi tietoisuuten American Idol 2009 kaudella ja oli ihme, ettei hän jo silloin voittanut. No yksi syy lienee ollut eräs valokuva, joka ei ohjelman, silloin, konsevatiiviseen formaattiin sopinut. Niin tai näin, enemmän on enemmän, ja tämä on varmasti samettia monen korville, jopa heille, jotka eivät ole ennenmin Adamin tuotantoa kuunnelleet.
Kokeilkaa kuitenkin. Makuasioistahan ei voi kiistellä.

Adam Lambert: "Velvet" (More is More, Empire distribution ERE551, 2020 )