Aija Puurtinen & Brooklynin satu “Lännen maata” – Kamugroovea

Image

Honey B. & T. Bones -yhtyeestä tunnetuksi tullut laulaja, basisti ja musiikin tohtori Aija Puurtinen on säveltänyt levyn kaikki biisit. Hän laulaa levyn biisien päälaulut ja soittaa bassoa. Biisit kertovat amerikansuomalaisten elämästä. Lyriikat on kirjoittanut Perttu Hemminki, joka on tehnyt Pohjois-Amerikan suomalaisyhteisöihin kymmeniä tutkimusmatkoja. 

 

Viulua, alttoviulua, mandoliinia ja taustalauluja levyllä musiseeraa Selina Sillanpää. Muun muassa huuliharppubändi Svängistä tuttu Eero Grundström puolestaan opereeraa matkaharmonia, huuliharppua ja taustalauluja. Resonaattorikitarointia slidellä sekä banjon harjaamista ja näppäilemistä levyllä harjoittaa Esa Kuloniemi. Rumpuja ja taustalauluja hoitaa Mooses Kuloniemi

Biisien sovitukset on tehnyt edellämainituista muusikoista koostuva Brooklynin satu -bändi, poislukien 11. kappale, jonka on sovittanut Puurtinen ja Eero Grundström. Levyllä on myös yksi melkein instrumentaalikappale; nimittäin 5. kappale, Sudbury Tango. Siinäkin Puurtinen kyllä käyttelee ääntään, mutta ilman lyriikkaa instrumentinomaisesti. 

Levyn biiseissä on kuultavissa monenlaisia musiikkityylejä, kuten suomalaista kansanmusiikkia, folkkia, bluesia, tangoa, reggaeta ja rock-elementtejä. Joissakin biiseissä on myös fuusiomaisia piirteitä eri tyyleistä väritettynä ”slaavilaissävyisillä” piirteillä. Levyn instrumentaatiovalinta on oivallinen. Soundimaailmassa on riittävästi elementtejä, mutta ei yhtään liikaa. 

Puurtisen ääni taipuilee ammattitaitoisesti ja tyylitajuisesti. Lisäksi Puurtisen piirtelemät bassolinjat sykähtelevät maukkaasti tukevalla, mutta selkeällä soundilla. 

Grundströmin harmonitaiteilu luo omalta osaltaan levyn äänimaailmaan kansanmusiikkienergiaa. Harmonin soitosta kuuluvat napsahdukset ja kolinat kehittävät biiseihin intiimiä, mutta paikoittain rivakkaa tunnelmaa. Hienot huuliharppusoolot biisissä 11. 

Sillanpään viululinjat ja mandolismi rakentavat biiseihin maukkaita kerrostumia omille ominaisille taajuusalueilleen. Viulusoundit tietyissä biiseissä vahvistavat biisien kansanmusiikkitunnelmaa. 

Esa Kuloniemellä on grouvi ote banjon ja resonaattorikitaran käsittelyssä – sitä on ilo kuunnella. 

Mooses Kuloniemi puolestaan rummuttelee biiseihin rytmistä kirjoa tarjoillen kuulijalle ketteriä korvailoja, kuten vaikkapa 4. biisissä vispilöiden rytmisiä pikkusuhinoita virvelirummun kalvolla. 

Biisit on äänittänyt ja miksannut Risto Hemmi Finnvoxilla. Levyn tuottivat Aija Puurtinen ja Risto Hemmi, ja sen masteroi Henri Nuorivaara Z-Trading:llä Helsingissä. 

Tuottajat ovat tehneet hyvä työtä: levyn soundit ovat nautinnolliset. Tasokkaiden ammattilaisten tekemää ja esittämää sekä äänialan huippuosaajien äänittämää, miksaamaa ja masteroimaa musiikkia on nautinnollista kuunnella. 

Aija Puurtinen & Brooklynin satu: “Lännen maata” (Turenki Records, 2019)