Ánnámáret “Nievguid duovdagat” – perinteistä ponnistavaa pohjoista maisemaa

Image

Ánnámáret on Utsjoelta käsin työskentelevän Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin taiteilijanimi. Nievguid duovdagat on Ánnámáretin 3. levy. Levyllä esiintyvät muusikot ovat Ánnámáret vokalointi, Ilkka Heinonen jouhikko ja Turkka Inkilä live-elektroniikka ja shakuhachi.

 

Biisien joiut ja lyriikat ovat Näkkäläjärvi-Länsmanin tekemiä. Sovitukset ovat Näkkäläjärvi-Länsmanin, Heinosen ja Inkilän yhteisesti muovailemia.

Levyllä joikuperinteen ominaispiirteitä yhdistyy mielenkiintoisesti ja luovasti Heinosen jouhikko-taiteiluun sekä Inkilän elektroniikka- ja shakuhachi-työskentelyyn. Eri biiseissä on mainiosti toisistaan vaihtelevia tunnelmia, mielenkiintoisia äänitapahtumia ja -tekstuureja.

Ánnámáret:n ääni-ilmaisu on monipuolista ja rikasta. Jouhikonsoitosta tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemiaan tehnyt Heinonen tuo soittimenkäsittelytaitoansa ja luovaa improviusointikykyänsä esiin soolossa kappaleessa Mánnu (Kuu); siinä Heinonen pääsee tuuttailemaan paikoin ”freejazz-maisissakin” tunnelmissa. Inkilän elektroniikkatyöskentely ja -tekstuurit toimivat upeasti.

Erilaisten perinteisten musiikkien fuusiointi tämänpäivän äänilähteiden kanssa luo uudenlaisia ja kekseliäitä musiikkimaailmoja. Ne vievät musiikki-ilmaisua aidosti uusiin suuntiin yhdistellen satojen, ellei tuhansienkin, vuosien perinteitä (joiku, shakuhachi) moderniin elektroniseen musiikki-ilmaisuun.

Levyn biisejä ovat äänittäneet Taavi Oramo ja Janne Lappalainen. Yhteen kipaleen jouhikon on äänittänyt Turkka Inkilä. Miksauksia ovat tehneet Kaj Mäki-Ullakko ja Juuso Raunio. Jaakko Viitalähde masteroi levyn. Levyn tuottajana toimi Turkka Inkilä.

Levyltä julkaistu videosingle kappaleesta Jearrat máttaráhkus (Kysy esiäideiltä) valittiin osaksi Suomen virallista Itsenäisyyspäivän juhlintaa. Siitä nähtiin osia Linnanjuhlien TV-lähetyksessä 6.12.2020.

Levy on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta, Saamelaisneuvostolta ja Saamelaiskäräjiltä. Nievguid duovdagat on myös yhtenä vuoden 2021 Etno Emma -ehdokkaana vuoden 2022 toukokuussa pidettävässä Emma-gaalassa.

Kansanmusiikki-lehti sekä kamukanta.fi puolestaan myönsivät Vuoden kansanmusiikkilevy 2021 -tunnustuksen Nievguid duovdagat -levylle.

Vahva suositus tälle levylle.

Ánnámáret “Nievguid duovdagat”: (Uksi Productions ZT3-005, 2020)