Arion: ”Vultures Die Alone” – vakuuttava esitys

Olin katsomassa Arionia livenä vuosia sitten heidän debyyttinsä julkaisun aikoihin ja muistan olleeni vaikuttunut lukiolaispoikien tiukasta yhteensoitosta ja ikään nähden kypsästä materiaalista. Sittemmin on pojista kasvanut karvaisia miehiä ja naiivin huoleton, mutta niin ihastuttava power metal -humppa on saanut väistyä modernin melodisen metallin tieltä.

 

Yhtyeen kolmannen albumin on edellislevyjen tapaan tuottanut rumpali Topiaksen veli Matias (Kupiainen, Stratovarius) ja lopputulos onkin jälleen kaikin puolin ammattimaisen kuuloinen. Kappaleita on selvästi mietitty pienimpiä yksityiskohtia myöten ja sovituksissa on käytetty myös standardiratkaisujen ulkopuolelta poimittuja metodeja. Suuressa roolissa ovat myös tyylikkäästi toteutetut orkestraatiot ja syntikkasovitukset.

Vultures Die Alone on helposti lähestyttävää ja varsin ”ruotsalaisen” kuuloista, eli hyvin melodista ja tarttuvaa matskua. Muutamista kertosäkeistä tuleekin itse asiassa vahvasti mieleen länsinaapurista kotoisin oleva hittikaavojen erikoisyhtye Dynazty.

Tasaisen laadukkaasta kappalemateriaalista erottuvat edukseen erityisesti Break My Chains ja I Love To Be Your Enemy, jotka saavat paatuneimmankin antisankarin rakastamaan vihollistaan antaumuksen täyttäessä synkän sydämen.

Levyn kruununjalokivi on kuitenkin vilpittömän kauniisti etenevä instrumentaali Where the Oceans Greets the Sky, jossa päästään jopa itsensä Mestari-Holopaisen (Nightwish) tasoisiin musiikillisiin ulottuvuuksiin.

On silti todettava, että niin hyviä kuin edellä mainitut biisit ovatkin, niin yhtyeen uran parhaan kappaleen valtikkaa pitää yhä käsissään esikoislevyn huikean hieno Seven.

Arionin kolmannen levyn suurimmat heikkoudet liittyvät lähinnä liian tuttujen sävelkulkujen liialliseen hyödyntämiseen, mikä tekee biiseistä välillä turhan ennalta-arvattavia ja musiikillisesti tavanomaisia. Ei tässä siis mitään kovin uutta tai ennenkuulumatonta tuoda melodisen metallin pelikentälle, mutta ei tarvitsekaan, sillä hyvin tehdylle ja laadukkaalle metallille on aina paikkansa.
Tämän levyn myötä Arion viimeistään nousee metallin maailmanmestaruuskisojen Suomen joukkueen avausmiehistöön.

Arion: Vultures Die Alone (AFM Records, 2021)
 

04.06.2021
|
Ville Pekkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy