Blue Öyster Cult: "iHeart Radio Theater N.Y.C. 2012" – kauan odotettu live-levy

Image

Sinisen osterin kultti on täällä taas! Tämä mainio ja hyvin omintakeinen Long Islandin yhtye, joka jo ammoisina aikoina sai niskaansa ”Thinking Man´s Metal” -tagin.

 

Kvintetti ei ole hajonnut missään vaiheessa, vaan on sloganinsa ”On Tour Forever” mukaisesti on heittänyt keikkaa koko ajan, kaikki nämä vuodet, ympäri maailman. Kunnes puoli vuotta sitten saimme riesaksemme tämän Korona-epidemian, joka pysäytti kaiken tietysti koko musiikkimaailmassakin. Ainakin hetkeksi.

Bändin edellinen studiolevy Curse of The Hidden Mirror julkaistiin jo 2001, mutta ovatpa nämä viralliset live-taltiotkin olleet tiukassa! Nyt pikkuhiljaa on iloksemme asioihin saatukin jo muutosta.
Italialainen levy-yhtiö nappasi tämänkin ”vanhan liiton” orkesterin lopulta talliinsa, ja hiljattain on julkaistu muutamiakin live-levyjä, kuten esimerkiksi Clevelandista 2014 ja bändin ensilevyn 45-vuotisjuhlissa Englannissa 2017 nauhoitetut paketit. Nuo saavat jatkokseen nyt arvioitavan mojovan keikkapalan.
Eikä tässä vielä kaikki. Uusi studiolevy odottaa sekin vain julkaisuaan myöhemmin syksyllä!

Taltio vuodelta 2012 iTheaterista on saatu vasta nyt julki (podcastinakin toteutettu), mutta onpa kuulkaa kerta kaikkiaan varsin makoisa veto! Alunperin tämä BÖCin kotikaupungissaan New Yorkissa soittama keikka – intiimi kosnertti vain 200 katsojan edessä – oli vasiten järjestetty juhla yhtyeen Columbialle levytettyjen albumien samana vuonna ilmestyneen boksin kunniaksi.

Kuten aina pitkän linjan bändeillä, settilista on positiivinen ongelma, ja niin tässäkin tapauksessa. Suurin osa valikoiduista kappaleista on joko kokonaan tai ainakin osakirjoittajana toimineen perustajajäsenen, Donald ”Buck Dharma” Roeserin (kitara & laulu) kynästä. Mukana on vielä riemastuttavasti myös Eric Bloom (kitara, koskettimet & laulu), alusta asti mukana yhtyeessä hänkin.

R.U. Ready To Rock käynnistää hikisen tehokkaan rupeaman, joka saadaan tässä paketissa myös ammattitaitoisesti DVD:lle kuvattuna. Nämä veikot kun eivät pönötä, vaan osaavat.

BÖCin pikantti reseptiin ovat aina kuuluneet tiukat riffit, hyvät moniääniset laulumelodiat ja kekseliäät, yllättävät koukut. Ruokalistalta löytyy mukavasti sekä jytää että balladia.
On loistavaa, että 1983 julkaistun The Revölution by Night -levyn harvemmin kuultu, vaikuttavan kaihoisa Shooting Shark on saatu settiin mukaan, sekin.
Tuo levyhän on paitsi Bruce Fairbarnin tuottama, täysin unohdettu helmi jo sinänsä, ja julkaistiin pian BÖCin ensimmäisen Suomen keikan (Forssan kolmipäiväinen Sunrock) jälkeen.

Kokoonpanoksi yhtyeessä on hiljalleen vakiintunut Richie Castellanon (kitara, koskettimet & laulu) ja Jules Radinon (rummut) täydentämä  joukko.
Vain basisti on silloin tällöin vaihtunut. Nyt kuullaan itsensä Kasim Sultonin (Utopia) matalia taajuuksia.
Ja voidaan muistaa tässä sekin, että juuri tämä kokoonpano nähtiin viime Suomen keikallakin, miltei tasan neljä vuotta sitten (Kts.Riffin konserttiarviot).

Cities On Flame With Rock ´n´Roll, Godzilla ja Black Blade. Tätä tyylitajuista hardrockin perinneherkkua on kyllä odotettu!
Ei voida kuitenkaan kai millään välttyä tässäkään yhteydessä bändin radiohitti (Don´t Fear) The Reaperilta (Agents of Fortune, 1976), mutta aivan kuten esimerkiksi Totokin on enemmän kuin se Africa tai vaikkapa Yes todella paljon enemmän kuin Owner Of The Lonely Heart, niin on myös BÖC paljon muuta kuin tuo puhkisoinut keskitempoviisu. Pelkästään The Vigil ( Mirrors, 1979) tai The Golden Age of Leather (Spectres, 1977) saavat miettimään, miksi oikein kukaan ei enää tunnu tekevän tällaisia kappaleita?
On paitsi vaikeata, myös turhaa edes yrittää tiukasti lokeroida tätä remmiä johonkin tiettyyn genreen.

Herrasmiehet Bloom ja Roeser nautiskelevat nuorempien kollegojensa kera intiimin keikan adrenaliinista klubin lavalla, ja tuotannosta laajalla skaalalla valitut kappaleet saavat verevän päivityksensä.
Orkestraatio ja päälaulaja vaihtuvat kappaleen mukaan, eikä tunnelma pääse laskemaan piiruakaan missään vaiheessa.
Jonkinlaisena kappaleen kirjoitusoppaanakin tämä menisi kyllä oikein hyvin. Kas kun ei ole pelkästään aina se säkeistö, säkeistö, kertsi, bridge , kertsi ja säkeistö.
Mutta jaarittelu sikseen, taltiohan se puhuu ja näyttää puolestaan: ”Three thousand guitars, they seem to cry…”

 

Blue Öyster Cult:  "iHeart Radio Theater N.Y.C. 2012"  (Frontiers)