Nayteikkuna

Ceramic Dog: YRU Still Here? – Marc Ribot nousee barrikadeille

Jos luulee saavansa pehmeää kuubalaista kitarointia, sitä letkeää tunnelmointia mitä arvostettu sähkökitaristi Marc Ribot on tehnyt muutaman levyllisen verran, tulee pettymään. Ceramic Dog on nihilististä paatosta, jossa kuulija pakotetaan seinää niin verbaalisen tykityksen kuin silkan äänimassan voimin. 

”Keraaminen koira” on newyorkilainen trio, jonka muodostavat Ribotin lisäksi muusikot rumpali Chess Smith ja basisti Shahzad Ismaily. Vokalisti Ribot lataa sanomaansa kuin kunnon kansankiihottaja. Kaiken yllä leijuu poliittinen agenda USA:n tilannetta kohtaan. ”We recognize tehe right of tyrannized people to fight back”, sanotaan levyn kannessa. Levyn alussa Ribot tekee pelin selväksi julistamalla: ”I got a right to say FUCK YOU!”

Musiikki tukee täydellisesti viestiä. Smith takoo lujaa – tämän muistavat varmasti kaikki, jotka todistivat trion vierailua April Jazzissa viime vuonna. Ribot ulvottaa ja revittelee Jazzmasteriaan niin, että koko paketti muuttuu välillä silkaksi noiseksi, kuten kappaleessa ”Muslim Jewish Resistance”. Vieraileva saksofonisti Briggan Krauss tekee keitoksesta silkkkaa avantgardistista kakofoniaa. Siis todella vaikuttavan kuuloista!

Mutta osaa bändi tanssittaakin. Tyylejä lainaillaan milloin funkista, milloin mistäkin rytmikeitoksesta. 

Toisinaan bändi kuulostaa vihaiselta punkbändiltä. Raivo onkin päällimmäinen tunne, mikä välittyy. Se on kuitenkin jäsenneltyä, älyllistä raivoa, ei nuoren miehen testosteronien tuottamaa uhoa yhteiskuntaa kohtaan. Ribot, joka on varttunut Brooklynin monikulttuurisissa kortteeleissa, ei selvästikään halua hyväksyä Donald Trumpin poliittista linjaa. 

Onkin hienoa, että tänä päivänä – kun listapop on kiillotettua, eikä se lähtökohtaisesti saa ärsyttää ketään – joku uskaltaa tehdä näin julistavaa musiikkia. Kaiken lisäksi musiikki itsessään toimii helvetin hienosti, vaikkei se ihan joka tilanteeseen sovikaan. Eikä ole jokaisen iltapäivätee. 

Ceramic Dog: YRU Still Here?, Enja Records (2018)

HUOM! Marc Ribot saapuu soolokeikalle Helsinkiin GLivelabiin ensi maanantaina 13.5.2019

 

11.05.2019
|
Tommi E. Virtanen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy