Dantchev:Domain: "Say it" – arkaaista laulua

Image

Helsinkiläinen kokoonpano ammentaa bulgarialaisesta lauluperinteestä, mutta miksaa englanninkielellä laulettuihin teksteihinsä myös jazzillisia sävyjä. Kokonaisuus on tummanpuhuva. 

 

Suomalais-bulgarialaisen laulajan ja säveltäjän Anna Dantchevin luotsaama yhtye kirjoittaa nimensä muotoon DANTCHEV:DOMAIN, kuin osoittaakseen, että kyse on viiden jäsenen kollektiivista.

Dantchevin kohtalokkaan voimakas ääni on kuitenkin hyvin määrittelevä tekijä. Paitsi että laulajattaren bulgarialaiset juuret kuuluvat erityisesti vahvasti soivassa vibratossa ja melodioissa, on dramaattisessa jotain samaa kuin Nina Simonen jylhässä äänessä. Tätä alleviivaavat taustalla soivat rummut, jotka vievät mielen hyvin arkaaisiin maisemiin kauas Suomesta.

 

Kaiken taiteen ei tarvitse miellyttää. Dantchev:Domain ei totisesti tee kuuntelukokemuksesta helppoa.
Tunnelma on välillä jopa ahdistavan painostava. Laulu vyöryy kuulijan ylle kuin maailmanloppua soiden.
Tässä kaikessa on myös jotain katarttista, jos musiikin antaa viedä mennessään. Onneksi välissä suodaan myös lohduttavia sävyjä, kuten pelkkään lauluun rakentuva bulgariankielinen Molitva na Baba. 

Levyn päättävä The Leaves on jo jonkun uuden äärellä. Siinä orkesteri: Erno Haukkala (pasuuna, sousafoni), Kenneth Ojutkangas (tuuba, kitara), Antti-Pekka Rissanen (rummut) ja João Luis (perkussiot, vibrafoni) soi upeasti kuin neworleansilainen hautajaissaattue. 

Dantchev:Domain: Say it (Glomamal Music, 2020)