Dave Lindholm: Dave Lindholm – uuden vuosikymmenen Lindholmia

Aika paljon pitää rönttiä olla että julkaisee tupla-cd:n näinä aikoina kun toiset julkaisevat yhden kappaleen streameja. No, jos jollain niin Davellahan rönttiä riittää ja tiedämme myös ettei biiseistä ole koskaan ollut pulaa. 

 

Kuulemma korona-ajalla tehdyt 24 kappaletta ovat aika synkkiä ja osittain omaelämäkerrallisia. Useat kappaleista ovat pohdiskelevia luonteeltaan. 

Davelle hyvin tyypillisesti hän julkaisee sooloalbumin juuri nyt kun keikkailu on alkanut uuden Dave Lindholm Lights -kokoonpanon kanssa. Aina vähän aikaansa edellä… 

Eiköhän tätä soololevyksi pidä kutsua vaikka avustajia on useita muidenmuassa Jani Viitanen, Pekka Gröhn ja Pirkko Kontkanen. Jani Viitanen on myös äänittänyt ja miksannut albumin. Dave soittaa myös jotain hämäräperäistä kosketinsoitinta nimeltään matkalaukkusitra!

Aloitusbiisi on ehkä yllättävänkin synkkä "Kadonnut", jossa käsitellään meille kaikille ajankohtaisia aiheita kuten ikääntymistä ja kuolemaa. Mutta ei kaikkea toivoa ole vielä sentään heitetty pois. Raastavia kitarasoundeja ja vakuuttavaa luentaa.

Vähän samoissa fiiliksissä kulkee seuraava kappale "Vernoni tiesi sen". Hauska ”eläinlaulu” No niin kai on taas aivan erilainen. 

"Holikong" on kansanlaulumainen renkutus haitareineen ja viuluineen kaikkineen – Jos oot tarpeeks nopee paljon aikaan saat!

Kauniin kitarariffin omaava "Totuus on alaston ja koruton" sopisi hyvin vaikka radiosoittoon. 

Erittäin kaunis viulujohtoinen "Vapaa Julia" on seuraava. Tosi hienoja sovituksia. Levyssä ei vaan kerrota kuka ne on tehnyt kuten myöskään tuottajaa ei mainita. 

"Kun sä haluut voittaa"  on vauhdikas kitarabiisi, jonka pitäisi ehdottomasti päästä radion soittolistoille. Upea kitarasoolo kruunaa kokonaisuuden. 

Tiukkaa kitarointia myös maailmanlopun biisissä "Eilen, tänään ja huomenna". 

"Viesti" on yksi parhaista levyn biiseistä: Armon enkeli ylitti kaupungin. Ei pysähtynyt mutta jätti viestin: Jatka vaan. 

Intiaanivaikutteista "Suuren hengen sitomat" -laulua koristaa Tuomas Luukkosen huilu. 

Ykköslevyn lopettaa utuinen "Omistanko vuoren?". 

Näitä levyn soundeja täytyy kehua lisää. Kekseliäästi käytettyjä soittimia, pieniä ääniä siellä täällä. Jollain tavalla tulee mieleen jopa Brian Enon soololevyt esim. "Here Come the Warm Jets" ja "Taking Tigermountain (by strategy)".

Sami Sippolan foni ryhdistää "Hiivitään hyvin aikein" -biisin joka avaa kakkospuolen. 

"Se pyörii sittenkin" sisältää hienoja kitarakuvioita. Muutenkin rento biisi, joka sietäisi yleisempääkin soittoa. 

"Taivas ojensi kätensä" – kaunis jousikappale, samaa linjaa jatkaa "Uuteen aamuun", mutta vuorostaan pianon vetämänä.

 

24 uutta biisiä Dave Lindholmilta on paatuneellekin Dave-fanille aikamoinen jytky. Tietysti voidaan keskustella olisiko jonkun pitänyt sanoa Lindholmille yhden levyn vaihtoehdosta, mutta maestro on päättänyt näin ja hyvä niin. 

Sanaliitettä jäin taas kaipaamaan. 

”Vapaana viheltää mä haluun, jos se kielletään teen sen kuitenkin.” 

Dave Lindholm: Dave Lindholm (Emsalö Music, 2020)

14.10.2020
|
Reima Lindroos
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy