Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit – enemmän Lorenzoo!

Image

Kynä & Kumppanit piti olla vain muutaman keikan projekti, joka esittää materiaalia Daven vanhoilta levyiltä, mutta siinä sivussa syntyikin läjä uusia biisejä ja hyvä niin!

Avausbiisissä "Mä just about elän" on hauska vuoropuhelu, jossa kuoro kyselee selityksiä Lindholmin kieltämättä aika ajoin kovin kryptisiin sanontoihin.
"Koko maailma on kamaa" ja "Kultaa" ovat hienoja kappaleita joissa palataan Lindholmin menneisyyteen seesteisellä tavalla. Ei ole kiire minnekään.
Hieman levyn yleisilmettä rikkoo Marko Haaviston laulama "Toinen kulkija", jossa ei sinänsä ole mitään vikaa kuin että jollain tavalla se irtoaa kokonaisuudesta.
Veturin vihellys käynnistää "Juna" -kappaleen, bändi soittaa rennosti ja svengaavasti kuten kautta koko levyn ja piano ja kuorot piristävät kokonaisilmettä kummasti.

Tuntuu muutenkin että levyllä on harkitumpia ratkaisuja kuin yleensä Lindholmin aika ajoin nopeasti ja kertaotoilla tehdyillä albumeilla. Lieneekö oma osansa rumpali Kuja Salmella, joka on äänittänyt ja miksannut levyn. Ei tätäkään levyä kyllä muistaakseni viikkoa kauempaa hierottu studiossa. Tuottajaa ei turhaan mainita kansiteksteissä…

"S.A.Y." eli "Sä ammut yli" raidalla Viljami Viippola loistaa kiippariosuuksissaan ja vie kappaletta lähes progemaisiin sfääreihin.
Progemainen on myös seuraava "Samaa" kappale ja Daven vanhan Isokynä- aikaisen Orfeus-bändin henki leijuu vahvasti ilmassa.
"Kaunis Liria, valittuni" täydentää progekolmikon ja tuo levylle klassisia ulottuvuuksia. Viippolan spinettisoundit korostavat kappaleen vanhakantaisuutta.

Kyllä näissä biiseissä kuuluu Daven seitsemänkymmentäluku. Mainittu Orfeus-yhtyeen vaikutus tulee esiin aina silloin tällöin kautta levyn.
Kovalla ryhmällä ollaankin liikkeellä. Dave Lindholmin itsensä lisäksi Pekka Virtanen, kitara, Marko Haavisto, basso, Kuja Salmi, rummut ja ainakin minulle ennestään täysin tuntematon Viljami Viippola, kosketinsoittimet.
Jotain kertoo Daven asemasta suomalaisesta musiikkielämässä myös se, että basistina on Marko Haavisto, vaikka omia soittoprojekteja olisi hänellä varmasti riittänyt yllinkyllin.

Kynä & Kumppanit-levyn lopettaa kollaasimainen "Meillä kaikilla on rakas laulu". Loppupuolella kappale esittelee jamiosuudessa tusinan verran noita rakkaita lauluja. Ovatko ne bändin suosikkeja vai eivät, jää salaisuudeksi.

Tätä kirjoitettaessa Kynä & Kumppanit ovat jo ehtineet julkaista uuden nettisinglen Kun haluu voittaa, joka näin muutaman kuuntelukerran jälkeen kuulostaa jotenkin 60- lukulaiselta ollen ihan kelpo biisi.
Tulossa on myös livelevy Kynä & Kumppanit-keikoilta.

Tässäkään levyssä ei valitettavasti ole sanoja mukana, mikä on Daven levyissä ollut suuri puute pitkään. No, mieheltä on ilmestynyt jokin aika sitten Sanat-niminen teos, joka sisältää kaikki suomenkieliset Lindholmin lyriikat. Tämän levyn tekstit luonnollisesti puuttuvat kirjasta.

Dave Lindholmin Kynä & Kumppanit on hieno osoitus siitä, että vanhoja juttuja kelaamalla syntyy joskus myös hienoa uutta materiaalia.
"Näin tää menee"

Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit (Turenki Records 2018)