Dave Lindholm: ”Laulu & kitara” – nyt juhlitaan tasavuosia!

Image

Dave Lindholmin 70-vuotissyntymäpäivänä 31. maaliskuuta julkaistu livelevy todistaa miehen keikkakunnon yhä täysin päteväksi.

 

Ensimmäinen levy jo 51 vuotta sitten vuonna 1971 Ferris-yhtyeen kanssa, sen jälkeen tajuton määrä soololevyjä, bändilevyjä englanniksi ja suomeksi. Tuotantoa laidasta laitaan, mutta aina omaehtoisesti kenenkään komentamatta – oli sitten kyse akustisista soololevyistä, bluesista tai Sliippareista. Siinäpä päämäärää itse kullekin.

Laulu & kitara-levy on koottu Dave Lindholmin 70-vuotisjuhlakiertueelta. Otteita kuullaan Rovaniemeltä Helsinkiin ja kuten levyn nimikin sanoo pääosassa on mies ja kitara.
Eivätkä ikävuodet ole sanottavasti vaikuttaneet miehen lauluunkaan, toki jonkun verran ”bluesmadallusta” on havaittavissa. Kitaristina mies on tunnetusti maan parhaimmistoa ellei paras.

Hittejä ei vaan ole tullut eikä niitä varmaan ole koskaan yritettykään, Yleisradiokaan ei tunne muuta soittokelpoista Lindholmia kuin Annan kitaran laulaa vaan, joka tältäkin levyltä löytyy ja on toki kelpo biisi.
Tuplalevyn 24 biisistä noin kaksi kolmasosaa on tutumpaa Lindholmia ja loput uudempia poimintoja ihan viimeiseen 2020 julkaistuun, pelkästään maestron nimeä kantavaan albumiin asti.
Nimenomaan äskenmainitulta levyltä mukaan otettu Jokaisessa on jotain vanhaa on hieno kuvaus vanhenemisesta joka toteutuu väistämättä meidän kaikkien kohdalla.

Davella riittää omia biisejä ties kuinka paljon niinpä vieraita kappaleita ovat vain Tupaakka, viina ja villit naiset (”tän te ootte kuulleet joskus”), sekä M. A. Nummisen loistava Nuoret ja vanhat.
Kuullaan myös Minun nimi on nimessun, josta kaikki aika pitkälle alkoi. Myös Jazzikansa tulee kazooineen on mukana, sekä Daven uran kulmakiviksi laskettavat Sitähän se kaikki on, Puhtaat laivat, Voi kun riittäis pieni taivas, Joo joo mä rakastan sua. Ja tietystikin Pieni ja hento ote, joka hienoine lopukkeineen päättää koko levyn.

Tietenkään tämä levy ei tuo vanhalle Dave-diggarille mitään uutta, mutta onhan hienoa, että miestä muistetaan 70-vuotispäivänään tällä tavalla. Ja mikä parasta joku saattaa löytää tästä levystä vielä uuden diggailukohteen.
Ja aivan varmasti saamme vielä liudan lisää Dave Lindholm-levyjä ainakin toivottavasti.

Dave Lindholm: Laulu & kitara, Emsalö Music (2022)