Doktu Rhute Muuzic & Highway: "Live in Helsinki" – vahvaa, elävää bluesia

Image

Helsingin Kalliossa, Tenho Restobarissa 2019 taltioitu keikka julkaistiin parin vuoden viiveellä. Hyvää kannatti odottaa.

Chicagolainen Doktu Rhute Muuzic ja helsinkiläinen Highway ovat tehneet yhteistyötä ennenkin, levylle päätyneet kymmenen kappaletta osoittavat yhteistyön toimivan erinomaisesti.

Roy Hytower aloitti uransa jo 1960-luvulla Otis Rushin bändissä. Sittemmin nimi vaihtui virallisesti muotoon Doktu Rhute Muuzic ääntämisohjeella Doctor Root Music. Roy Hytowerilla oli ollut paikallinen hittibiisi "Root Doctor", josta jääneen kutsumanimen mies virallisti sisällyttäen nimensä kirjoitusmuotoon muun muassa Kwanzaa-perinnettä ja kunnianosoituksen isänsä nimikirjaimille.

Levyllä kolmessa kappaleessa laulava ja bluesharppua soittava Kari Good Rockin' Kempas on toiminut levyn tuottajana. Muut Highwayn jäsenet ovat Jonne Kulluvaara kitarassa, Jan-Olof Strandberg bassossa ja Köpi Toivanen rummuissa. Highway on levyllä edukseen.

Puolet levyn kappaleista ovat Doktu Rhuten omaa materiaalia ja ne ovat mielestäni levyn mielenkiintoisinta antia.
Veteraanimuusikon ote bluesiin ei ole mistään tulokulmasta pölyinen. On ilo huomata nykymaailmaa kommentoitavan juurimusiikin maailmassa tavalla, joka tuo mieleen Willie Dixonin taituruuden tekstinkirjoittajana.
L-o-v-e.com ja Squeeze Me (The Lemon Song) ovat taidonnäytteitä tavalla, johon aniharva on kyennyt, saati kykenee tänä päivänä.

Omaksi suosikikseni nousee Love By Design, jossa Jonne Kulluvaaran ja Doktu Rhute Muuzicin kitaroiden vuoropuhelu liitää vastustamattomasti Highway-kompin yllä.

 

Doktu Rhute Muuzic & Highway: Live in Helsinki
Backbeat Records (2022, BBCD024)