Esa Eloranta: "Bensaa ja kahvia" – häivähdys valoa kesken syksyn

Uusi levy-yhtiö Emsalö jatkaa Turenki Recordsin laadukasta työtä suomenkielisen juurimusiikin julkaisijana. Emsalön ensimmäinen julkaisu oli tältäkin levyltä löytyvä Esa Elorannan Toisinaan-single.


Esa Eloranta on tehnyt Garbon jälkeen jo kauan soolouraa laulaja-lauluntekijänä. Tämän Bensaa ja kahvia -levyn kaikki laulut ovat omia.
Sävelkynä on hyvässä ja ilmeisen tuotteliaassa terässä. Esan lauluääni on edelleen persoonallinen, helposti tunnistettava ja iän tuoma varmuus ja rentous äänessä on miellyttävää kuunnella.
Lauluntekijänä ja tarinankertojana Esa tekee koskettavaa ja ainakin tällaiselle viisikymppiselle kuulijalle erittäin elämänmakuista jälkeä.

Levy on erittäin nautittavasti soitettu ja tuotanto on tasapainoinen. Akustista kitaraa on mukavasti pinnalla, kuulee että nämä laulut taipuvat helposti vaikka mies-ja-kitara -keikoille.
Mutta ei tämä akustinen levy ole. Harri Ala-Kojola, Masa Maijanen, Pekka Grön, Jarmo Nikku ovat kovaa sakkia – ihan ykkösketju on kentällä.
Ja katseenkestävän ulkoasun varmistavat Rytkösen Pasin kuvat ja kannet. Upeat kitarat. Hieno levy. Sanatkin löytyvät mukana tulevasta vihkosesta. Ja kuvien kuuskakkosessa Imperialissa nappiautomaatti.

Koen Esan tekstit tällä levyllä tuulahduksena raikasta toivoa, sävy teksteissä ja laulussa on pohdiskeleva. Ei olla liikaa kaipaamassa nostalgista eilistä vaan teksteissä katsotaan eteenpäin uutta elämää kohti.
Jos joskus tällaiselle musiikille on tilausta, niin juuri nyt tällaista tarvitaan, tätä kaivataan. Bensaa ja kahvia huoltoasemalla alkaa jo tuntua kuukausien sisällä nyhjöttämisen jälkeen eksoottiselta.
Otetaan etäisyyttä melankoliaan ja ollaan valmiina lähtemään ulos elämään.

Singlejulkaisu "Toisinaan" soi vahvasti E-Street -hengessä. Teksti on vahva, tunnustetaan, että vaikka toisinaan marraskuu jää päälle, niin toisinaan tuntuu että kaikki hoituu. Marraskuun puolenvälin kilometripylväällä tätä kirjoittaessani tuo on hyvä pitää mielessä.

Minulla on ollut tapana valita arvioitavalta levyltä henkilökohtainen lempikappaleeni. Nyt tämä tuntuu poikkeuksellisen vaikealta tehtävältä. Pienin Askelin? Koska Rakkaus? Nämä ovat hienoja biisejä! Haaveita ja Huvia?

Läikähtelee. Bensaa ja Kahvia. Tämä on muuten hyvä levy.

Koska Rakkaus, Koska Rakkaus.

Esa Eloranta: Bensaa ja kahvia, Emsalö Music (2020, EMCD003)

18.11.2020
|
Ari Vanha-Majamaa
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy