Flying Colors: "Third Degree" – suvereenia hallintaa

Image

Amerikkalainen progeryhmä Flying Colors, jossa vaikuttaa muun muossa Dream Theaterin Mike Portnoy, lähestyi toimitusta kolmannella albumillaan. Ennen tätä yhtye julkaisi omaa nimeä kantavan levyn maaliskuussa 2011 ja Second Nature -albumin syyskuussa 2014.

Flying Colorsin musiikki on vahvasti Steve Morsen kitarointiin luottavaa progressiivista rokkia, jossa sukunimikaima Neal Morsen koskettimetkaan eivät silti jää taka-alalle.
Levy ei ole puhdasta progea, vaan sisältää aineksia myös muista genreistä, esimerkiksi levyn kuudes raita Geromino sisältää todella vahvoja funk-vivahteita. Kappale kasvaa funkahtavasta bassottelusta kokonaisuudeksi, jonka kertosäe väläyttelee stadionluokan rokkia.

Kokonaisuus on hiottu ja tarkoin rakennettu. Mitään yksittäistä hittibiisiä albumilta on vaikea nostaa esiin, mutta mainitaan levyn balladiosastoa edustava Last Train Home. Kappale etenee hitaasti, mutta kasvaa hiljalleen ja sisältää taidokasta soitantaa, kuten koko albumikin.

Kokonaisuutena Third Degree ansaitsee varsin varauksettoman suosituksen progressiivisen rockin ystäville. Voisin kuvitella, että yhtyeen musisointi toimisi vielä paremmin livenä, mutta kyllä levyäkin on ilo kuunnella.

Flying Colors: "Third Degree" (Mascot Label Group, 2019)