Heikki Lindgren – Rauno Nieminen ”Kantele Voices” – tradition ja innovaation liitto

Image

 

Kanteleella ja äänielektroniikalla kudotut meditatiiviset äänimaisemat huokuvat pohjoista luontoa.  

Levyn ensimmäinen biisi, Novgorod, johdattaa kuulijan laajaan, kuulaaseen ja meditatiiviseen tilasointiin, joka sisältää koko ajan pieniä mielenkiintoisia muutoksia. Kappaleen pituus 15:09 on erittäin sopiva tällaisiin elektroakustisiin tunnelma- ja äänimaisema-teoksiin. 
Toinen kappale, Saarijärvi, johdattelee sekin laajoihin tunnelmiin, mutta nyt on hitusen enemmän liikettä taustassa sekä kanteleen melodioissa. 

Otsihumba-kappaleessa keskeinen elektroninen työväline on viive (delay), jonka avulla luodaan toistuvia, mutta samalla vähitellen muuntuvia kuvioita. 
Pintatekstuurin tunnelma on minimalistisen toisteinen. Kaiken pinnan taustalla pyyhkivät pitkät aaltoäänet. Tämä on hyvä vaihdos kahden aiemman hieman tasaisemman ”äänimaalauksen” jälkeen. 

Kappaleessa Parkatinniemi kuullaan puheenvuoro isolta muinaiselta meriolennolta, joka murahtelee, kirskahtelee, narisee ja suhisee. Kappale on hyvä vastapaino ja levyn draamankaaren kannalta oivallisessa kohtaa. 

Mahlu juoksuttaa ja kerrostaa kanteleen säveliä ja sointikenttiä elektronisin keinoin laajoihin sfääreihin. 
Kantele & horn -kappale puolestaan muodostuu surinasta, kihinästä, ison tilan tunnusta, viiveistä… …jokin surraava ja kimmelehtivä pyylehtii laajassa äänikentäntunnussa, kuin valaan laulu meressä, mutta nämä äänet kulkelehtivat elektronisessa kantele-avaruudessa.

Kantele Voices -levy on Heikki Lindgrenin ja Rauno Niemisen tekemä. 
Heikki Lindgren on jo aiemminkin tehnyt pitkiin tilaääniin, äänimaisemiin ja suomalaisiin perinnesoittimiin keskittyviä äänitteitä, joissa hän tutkii arkaaisia äänimaailmoja. Tällä levyllä hän operoi sampleria, elektroniikkaa ja live-efektejä.

Akustisia instrumentteja levyllä sormeilee Rauno Nieminen. Hän soittaa kanteleita Saarijärveltä, Novgorodista ja Otsihumbasta. 
Nieminen on muun muassa kolmannen polven kanteleen soittaja, suomalaisen kansanmusiikki- ja soitinrakennusperinteen grand old man sekä musiikin tohtori. Hän on kehittänyt suomalaista soitinrakennusta, kouluttanut rakentajia sekä innostanut monia kansanmuusikoita, kuten vaikkapa Pekko Käppiä, jonka tuotanto toki laajenee yli genrerajojen rockin ja ns. maailmanmusiikin puolelle.

Levyn on äänittänyt ja miksannut Heikki Lindgren, masteroinut Jukka Andersson

Äänitteen muutamat kappaleet voisivat hyvin toimia myös jonkin taidenäyttelyn tahi pohjoisen lentokentän musiikillisena ympäristönä johdattelemassa maahan saapuvia matkailijoita talviseen pohjoiseen maisemaan. 

Heikki Lindgren – Rauno Nieminen: ”Kantele Voices” (Rusko Records 2023)
 

•••

Pekko Käpin haastattelun voit lukea tämän linkin kautta. Juttu on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2021

Pekko Käpin 

Finnish Folk Songs Vol. 1 -levyn arvion voit lukea tämän linkin kautta. 2017 julkaistun Matildan arvio aukeaa puolestaan tästä