Juurevaa joulua – totta tosiaan…

Sain käsiini sopivasti joulun alla uuden joululevyn täynnä uuden uutukaisia joululauluja. Kyseessä on Juurevaa Joulua -kokoelmalevy, jossa osaamistaan esittävät pääasiassa singer-songwriter -tyyliin kaksitoista valovoimaista roots-artistiamme.

Soitannosta vastaavan bändin runko on Suomen vastine Nashvillen A-teamille – Olli Haavisto, Janne Haavisto, Tuomas Metsberg ja Pekka Gröhn. Kun äänityksestä on vielä vastaamassa Jussi Jaakonaho, niin voi olla varma, ettei parempaa jälkeä tule käytännössä mistään.
Kitarat ja stilikat tuovat loistokasta vaihtoehtoa joulunajan kuluneille iskelmähiteille.
Tämän levyn annin soisi soivan jouluradioissa ja marketeissa tavanomaisten petteripunakuonojen ja joulunaamun varpusparvien sijaan. On hyvä, että perinteisen rytmimusiikin harrastajillekin nyt löytyy oma joululevy, kun metalli-ihmisillekin jo löytyy raskasta joulua pukin konttiiin.

Ja sitten asiaan ja kappaleisiin. Levy alkaa Petsku Lemströmin hyväntuulisella joulu-countryhölkällä, jossa Metsbergin twang-baritonikitara loistaa upeasti. Esa Eloranta rauhoittaa Jouluni-kappaleella hieman ja päästään lähemmäs perinteisiä joululauluja.
Pekka Tiilikaisen Joululaulu tuo kaihoa kappaleessa, jossa joulukuusi on autuaan tietämätön tulevasta loppiaisesta.
Jere Ijäs on kirjoittanut eteerisen rauhallisen Hiljaista Lunta -kappaleen, joka kuvaa hienosti kaupungin ylle laskeutuvan rauhan, kun lumi viimein tulee ja rauhoittaa äänimaailman dempaten kaiut pois.

Ja sitten päästään levyn vangitsevimpaan kappaleeseen, joka jäi korviini aavemaisesti soimaan. Laura Sippola on tehnyt hienon joululaulun, jota uskallan povata tulevaksi klassikoksi.
Kertosäkeen umpihankeen tarpominen ja lumienkelien tekeminen keskelle aavaa hakattua metsäaukeaa on niin vahva mielikuva, että saattaa tulla mieleen kannattiko kuusta katkaista muutaman päivän koristelun takia. Lumienkeleitä on myös upea yksinhuoltajan yksinäisen joulunvieton kuvaus.

Marko Haavisto tuo kuultavaksi minimalistisella toteutuksella – vain Ollin dobro Markon akustisen kompin päällä – tehdyn taksinkuljettajan raadollisen tarinan, jossa joulua vietetään autossa kiireettömästi ja yksin, aatonaaton pokaa muistellen.
On Joulupukki Aika Rock'n'Roll on kappale Vesa Anttilan ja Topi Salmen yhteistyöstä ja Jussi Raittista parempaa tulkitsijaa kappaleelle on turha etsiä. Kappaleessa jouluinen pukki on vetämässä perässään kaljakärryjä palatessaan laivalta riemukasta rock'n'rollia tulvillaan. Ho ho ho!
Bablo ja Markojuhani Rautavaara laulavat myös mainiot uudet joululaulut.

Matti Eskon äänen mataluus hieman yllättää Yhtä Joulua -kappaleessa. Ääni soi kuin vain rekkamiehellä voi, pedal steelin naukuessa taustalla niin nautittavia kuvioita, ettei paremmasta väliä. Yhtä joulua, totta tosiaan.
Juha Mieskonen lainailee tutumpia joulumelodioita nostalgiankaipuussaan Miten Löydän Joulun, kun rekiretket ovat jääneet, eikä muovikuusen tuoksu ei tuo sitä vanhaa jouluntunnelmaa. Mustaan asfalttiin on paha tehdä lumienkeleitä. Saunanlämmitys, lyhteet ja hautakynttilät tuovat vihdoin joulumieltä sydämeen.
Jani Jalkanen on kirjoittanut Topi Salmen kanssa hienon Lumihiutale-kappaleen, joka kruunaa levyn. Janin ääni soi hienosti - esikuvaa on turha mainita ääneen. Omena ei kauas puusta putoa. Saara Metsbergin stemmalaulu vielä korostaa kappaleen kauneutta.

Juurevaa Joulua on levy, jonka soisi löytyvän pukinkontista ja radioaalloilta. Täydellinen paketti.

Juurevaa Joulua - Turenki Records 2018

25.12.2018
|
Ari Vanha-Majamaa
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy