Karina: 2 – taidokasta tunnelmointia

Karina on ehdottomasti yksi kiinnostavimpia suomalaisia popyhtyeitä. Kitaravetoisella indiehymistelyllään he luovat soundikudelman, jonka alle on mukava unohtua hetkeksi arkea pakoon, leijua mukana. Kakkosalbumillaan bändi jatkaa debyytin viitoittamalla tiellä.

 

Karinan on kahden naisen duo, jonka muodostavat helsinkiläiset Karin Mäkiranta (laulu, kitara) ja Helmi Tikkanen (laulu, basso). Triona aloittanut bändi hätkähdytti jo esikoisalbumillaan vuonna 2018 eurooppalaisia indiepiirejä. Pian he jo keikkailivatkin ympäri Eurooppaa.

Karinan musiikki on vaikuttavaa folk-pohjaista poppia, jossa soittimet ja laulut luovat kerroksellisia maailmoja. Huolellisesti luotua huolettomuutta ja helppouden tuntua. Enkelimäistä laulua ja satumaailmoja. Kuulen yhtymäkohtia Marko Nybergin musiikkiin (esim. Huscy Rescuessa), niin ikään islantilaisen Sigur Rósin paisuttelu on helppo vertailukohde. Siinä mielikuvitusmaailmassa on paljon sukulaisuutta ja saman henkisyyttä – vaikka kyllä Karina ihan oman keitoksensa tekee.

Eteeriset soundit ja minimalistisuus ovat Karinan musiikissa prioriteetti, jolle kaikki muu on alisteista. Tunnelmoinnissa sanatkin ovat laulajille toisinaan enemmän äänteitä kuin merkityksiä. Ei siis ole ihme, että yhtyeen musiikki on herättänyt huomiota ulkomaillakin. Sen luomaan taikamaailmaan on helppo kadota ja antaa laulun soljua osana musiikkia. Tuotannossa on näkemyksellisyyttä, joka on näennäisen simppeliä ja vaivatonta.

Oikeastaan ainoa asia, joka musiikissa särähtää näin suomalaiseen korvaan, on sanojen painotus ja äänteiden venyttäminen biisin ehdoilla. Toisaalta voisin uskoa, ettei sillä ole tekijöille mitään merkitystä kun sävel vie.

Karina on viime vuoden operoinut pääosin Berliinistä päin. Onkin kiinnostava seurata, mihin bändin polku johtaa ja muuttuuko kansainvälistymisen myötä kielikin englanniksi. Toisaalta suomenkielessäkin on eksotiikkansa.

Erityismaininta täytyy antaa myös Karin Mäkirannan aistikkaalle kitaroinnille, jossa kaiutetut maailmat feedbackeineen kuulostaa tässä kontekstissa hyvin raikkailta.

Karina: 2 (Playground Music, 2020)

10.05.2021
|
Tommi E. Virtanen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy